Política 15/07/2019

Borrell creu que els independentistes intentaran entorpir la seva candidatura per ser alt representant de la UE

"Si poden, ho faran", ha dit el ministre d'Exteriors en funcions, que ha tornat a negar l'espionatge

Júlia Manresa
2 min
Josep Borrell en un acte dels socialistes a Barcelona.

Brussel·lesEl ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, creu que l'independentisme intentarà entorpir la seva candidatura a cap de la diplomàcia europea amb les acusacions d'espionatge a les delegacions catalanes a l'exterior. Ho ha assegurat aquest dilluns des de Brussel·les, on ha respost que "si poden, ho faran", en resposta a una pregunta dels periodistes. Borrell va ser proposat fa dues setmanes pels caps d'estat i de govern per ser el nou alt representant de la Unió Europea, una candidatura que ara ha de ser ratificada per l'Eurocambra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com van avançar 'Eldiario.es' i TV3, el govern espanyol va espiar l'acció exterior del Govern a Europa per demostrar que l'activitat que hi duu a terme continua vinculada a la causa independentista i per sol·licitar al TSJC, així, que tanqui les delegacions catalanes de Londres, Ginebra i Berlín. Els dos mitjans citats anteriorment en van informar a través de la documentació aportada a la denúncia del TSJC que inclou missatges confidencials.

Borrell ja ha repetit diverses vegades davant aquestes acusacions que "ni la Generalitat té ambaixades, ni el ministeri d'Exteriors té espies", però no ha donat detalls al respecte. Aquest dilluns ha repetit la mateixa frase i també ha restat importància a la resposta del Govern, que ha enviat cartes als governs europeus per advertir-los que la privacitat d'alguns dels seus membres podria haver estat vulnerada pel presumpte espionatge de l'Estat. De fet, el cas va arribar a Westminster, on un diputat gal·lès va fer arribar la queixa als Comuns.

Unes hores després, en compareixença de premsa, Borrell ha estat més contundent en la negativa. El ministeri no té capacitat ni voluntat per fer aquestes coses", ha recalcat qüestionant la pregunta. "Qui ho ha dit que s'han intervingut correus? La Generalitat? Poden denunciar el que vulguin!", ha dit amb un to marcadament menys tranquil del què havia mantingut responent a la resta de temes.

En tot cas, quan li han preguntat si Exteriors farà alguna cosa per contrarestar aquestes cartes enviades des de la Generalitat, Borrell hi ha restat importància i ha assegurat que "la Generalitat ja fa temps que escriu cartes". El Govern ha demanat la dimissió del ministre.

La polèmica ha arribat justament quan Borrell ha de centrar-se en recollir els suports necessaris a l'Eurocambra per aconseguir ser ratificat com a alt representant de la Unió Europea en substitució de Federica Mogherini. Per això, el ministre socialista en funcions viatja aquest mateix dilluns a Estrasburg per donar suport a la candidata a presidir la Comissió, Ursula Von der Leyen, però també a "fer el màxim per aconseguir el nombre més gran possible de vots". La seva candidatura forma part del paquet en què Von der Leyen és escollida presidenta, per tant, és clau que l'Eurocambra la ratifiqui també perquè la candidatura de Borrell tiri endavant.

Per això, aquest dilluns el català ha sigut prudent i ha recordat que encara és una candidatura i no un nomenament efectiu, perquè ha de ser aprovada pel Parlament i "totes les circumstàncies hi poden influir". En aquest sentit, s'ha referit al fet que Pedro Sánchez acabi optant per una nova convocatòria d'eleccions. Tot i això, Borrell no s'ha mostrat preocupat sobre aquesta qüestió.

stats