Política 15/07/2019

Bosch demana un debat públic amb Borrell sobre el presumpte cas d'espionatge al Govern

El conseller reivindica davant l'ONU una "solució democràtica" a la situació política de Catalunya

Acn
2 min
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, durant la taula rodona de líders locals i regionals al 'Local and Regional Governments' Day' de Nova York

Nova YorkEl conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha demanat aquest dilluns al ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell, un debat públic en una cadena internacional sobre el presumpte cas d'espionatge de l'executiu espanyol al Govern. Bosch ha llançat aquest missatge des de Nova York, on és de viatge oficial, després que el mateix Borrell hagi negat les acusacions assegurant que no s'han intervingut correus electrònics. "No sé si espien correus o què espien, però hi ha informes on es diu clarament que es fa un seguiment", ha acusat Bosch. El conseller insisteix que Borrell ha de donar explicacions "convicents" o dimitir "per espionatge".

Segons Bosch, els mateixos informes del govern espanyol sobre el tancament de tres delegacions del Govern a l'exterior són una evidència del presumpte espionatge. En aquest sentit, el conseller lamenta que Borrell vulgui tractar l'afer com una campanya de desprestigi contra la seva persona malgrat que el que s'analitza són les seves actuacions. "La pitjor campanya és la que fa ell mateix. Hi ha documents, hi ha proves i ell mateix ha reconegut que s'ha de fer seguiment de les delegacions del Govern", ha etzibat Bosch. El conseller demana explicacions sobre què ha sigut objecte d'aquest seguiment, amb quin pressupost i si hi ha encara altres documents que no han sortit a la llum.

El conseller ha recordat que no només s'ha fet un seguiment al Govern, sinó també a ciutadans estrangers que són diputats, presidents d'assemblees, periodistes i ciutadans sense càrrecs institucionals, com el Govern ja es va encarregar d'informar a la comunitat internacional en una carta signada pel mateix Bosch i el president, Quim Torra. Aquest mateix dilluns, el republicà també s'ha dirigit a la comunitat internacional per defensar que la "solució democràtica" és la "millor" sortida a l'actual situació política que viuen Catalunya i l'estat espanyol, en una relació que ha definit de "sensible".

En unes jornades organitzades per la Unió de Ciutats i Governs Locals (CGLU) a les Nacions Unides, Bosch ha recordat que el grup de treball de Detencions Arbitràries de l'ONU ja va demanar l'alliberament dels "presos polítics". I a la tarda –hora local–, el conseller té previst defensar la via del diàleg a la jornada 'What is democracy?', que organitza Democracy Found, un organisme que depèn directament de les Nacions Unides.

stats