Política 08/04/2014

Bosch: "És millor ser Robinson Crusoe que Divendres, el criat fidel que no pot escollir ni el seu propi nom"

El portaveu d'ERC al Congrés afirma que "el federalisme a Catalunya ja ha passat" i que és "el tiranosaurus rex"

Marc Toro
2 min

Barcelona"És millor ser Robinson Crusoe que el que som ara, Divendres, el criat fidel que no pot escollir ni el seu propi nom". El portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha ironitzat aquest dimarts sobre les paraules que Mariano Rajoy ha fet en la seva intervenció al debat sobre la consulta al Congrés, en què ha assegurat que el procés sobiranista portarà Catalunya a quedar-se "com Robinson Crusoe, sol en una illa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Eppur si muove. Malgrat tot, això es mou", ha arrencat Bosch, que ha assegurat que la majoria del poble de Catalunya se seguirà "movent" encara que el Congrés veti la consulta. En aquest sentit, el republicà ha advertit als partits que s'oposen a la consulta que "la partida de veritat" no es juga al Congrés: "L'únic lloc on es pot decidir el procés català és a les urnes, amb els ciutadans decidint el seu futur en democràcia". I ha afegit: "I això no ho podran variar ni vostès ni cap polític, per poderós que sigui". De la mateixa manera, el republicà ha assegurat que Catalunya no està disposada a "retirar les urnes", i que el que vol debatre és "com es convoca a la gent".

Per tot això, Bosch ha fet una apel·lació al poble espanyol: "Us prego que ens ajudeu a evitar el despropòsit d'un govern disposat a carregar contra una votació i a perjudicar la mateixa democràcia espanyola". "No ajudeu a trenar una soga que acabarà sent per a vosaltres", ha dit el diputat d'ERC als ciutadans espanyols, als quals ha advertit que en un futur se'ls pot prohibir amb els mateixos arguments que es pronunciïn, per exemple, sobre la monarquia o la república.

D'altra banda, el cap de files dels republicans al Congrés ha lamentat que alguns partits espanyols s'hagin queixat de l'absència del president de la Generalitat, Artur Mas, al debat del Congrés. "Per què volen Artur Mas? Per evidenciar-li la derrota?", els ha preguntat, i ell mateix ha contestat: "El que vostès volen és un sac de boxa. I el convidaven per això".

Bosch, que ha fet una part del seu discurs en anglès –que ell mateix ha anat traduïnt– ha afirmat: "La nació catalana no és millor que les altres, però tampoc és menys. Com Escòcia, el Canadà o el Quebec ens estem movent i tenim tot el dret a moure'ns cap a la llibertat completa". "El 9-N anirem a votar, sí senyor. Catalanes, catalans, que la força ens acompanyi", ha conclòs.

Agraït a Rajoy per ajudar en el procés

En el seu segon torn, al portaveu d'ERC ha agraït irònicament a Rajoy que l'ajudi en el procés en produir nous independentistes, tot i que ha lamentat que els està "empenyent fora de la legalitat espanyola". "Qui es vol quedar en una casa on un no pot prendre les seves decisions? Cada cop menys gent", ha apuntat Bosch, que veu superat el federalisme com a alternativa: "Tinc la impressió que el federalisme a Catalunya ja ha passat. No he vist manifestacions de milers de persones demanant el federalisme". "El federalisme és el tiranosaurus rex", ha sentenciat el republicà.

stats