Política 01/07/2019

Bosch, sobre el veto de Tajani: "La burocràcia no pot pesar més que els drets de 2,3 milions de persones"

Senadors i alcaldes de la Catalunya Nord avisen que la prohibició pot crear un precedent

Xavi Tedó
2 min
Bosch, sobre el veto de Tajani: "la burocràcia no pot pesar més que els drets de 2,3 milions de persones"

BarcelonaA les portes de la constitució del nou Parlament Europeu, el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch, ha denunciat avui les traves que impediran que demà l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, així com el president d'ERC, Oriol Junqueras, puguin prendre possessió del seu càrrec com a eurodiputats. "Les qüestions burocràtiques no poden pesar més que els drets polítics de 2,3 milions de persones", ha raonat el conseller, que ha criticat que "el president Tajani no hagi fet tot el possible perquè el Parlament Europeu sigui sobirà i respecti els drets de tots els ciutadans europeus".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bosch ha fet aquestes declaracions després de reunir-se amb el senador François Calvet, un dels impulsors del manifest de 41 senadors francesos que fa una crida a respectar els drets i llibertats fonamentals a Catalunya. "2, 3 milions de catalans veuen en perill els seus drets polítics perquè no saben si els seus representants podran exercir el seu càrrec", ha lamentat Bosch, que ha tornat a reclamar que Europa deixi de considerar el conflicte català com un tema intern. "Aquesta és una qüestió europea, no interna, i com a europeistes el Parlament Europeu ha de poder permetre que els eurodiputats puguin representar els electors que els han escollit", ha exposat.

El senador ha afirmat que han demanat la reunió d'avui amb el conseller a la seu del departament per exigir a Europa que s'impliqui en el conflicte català. "El suport al manifest dels 41 senadors va provocar molt soroll i l'ambaixador espanyol a França va demanar explicacions, però és un afer d'Europa i la convenció de drets humans no s'està aplicant en aquest procés a Catalunya", ha denunciat Calvet.

El senador ha exigit la llibertat dels presos polítics i que els eurodiputats catalans escollits puguin exercir el seu càrrec per evitar que en el futur es puguin crear més precedents. "Són diputats del Parlament Europeu, no d'Espanya, i demanem a Europa que els deixi exercir perquè demà aquesta situació la pot patir un altre país", ha remarcat. "Un eurodiputat a França no ha de passar per París, sinó que va directament a Estrasburg per prendre possessió del càrrec", ha assenyalat Calvet, que ha recordat, a més, que Puigdemont, Comín i Junqueras no han estat condemnats encara.

El conseller també s'ha reunit amb l’alcalde de Pesillà de la Ribera, Jean-Paul Billès, i quatre alcaldes més de la Catalunya Nord: François Rallot, alcalde de Salelles; Francis Manent, alcalde de Sant Andreu de Sureda; Claude Ferrer, alcalde de Prats de Molló; i Jean-Luc Pujol, alcalde de Forques. Billès va ser un dels impulsors del 'Manifest del col·lectiu d’alcaldes dels Pirineus Orientals pel respecte de les llibertats i els drets fonamentals a Catalunya', juntament amb set alcaldes més, al qual es van adherir posteriorment 130 alcaldes més.

En l’escrit, els alcaldes denuncien la violació de drets i llibertats fonamentals a Catalunya, demanen que s’aturi la repressió i reclamen una intervenció de França i d’altres països de la UE per restablir el diàleg entre Catalunya i l’Estat. A més, demanen l'alliberament “immediat” dels presos polítics i el retorn dels exiliats.

stats