PRECAMPANYA MUNICIPAL
Política 12/12/2014

La via Bosch: proximitat i lluita contra la desigualtat

L’alcaldable d’ERC aspira a fer una “Barcelona republicana” que sigui “capital de la justícia social”

Roger Tugas
2 min

BarcelonaLes Cotxeres de Sants va ser l’espai en què ahir Alfred Bosch va presentar-se formalment com a alcaldable d’ERC per Barcelona i on va donar el tret de sortida d’una llarga precampanya fins a les municipals del maig, en què els republicans aspiren a assolir una alcaldia més disputada que mai. La pugnarà amb l’actual alcalde de CiU, Xavier Trias, i amb la candidata de Guanyem, Ada Colau. Quina serà la recepta de Bosch per competir? Tenint en compte l’acte d’ahir, farà de la proximitat un tret personal distintiu, que combinarà amb un discurs marcat per la lluita contra les desigualtats i la reivindicació d’una Barcelona capital d’estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presentació va consistir en un recordatori de la biografia del cap de llista per part de gent que l’ha acompanyat com a organitzador dels Jocs Olímpics del 1992 o com a portaveu de la consulta sobiranista del 2010 de Barcelona Decideix i, posteriorment, l’acte va derivar en una entrevista de la periodista Xantal Llavina. Bosch va prioritzar l’apel·lació als valors per sobre de les propostes concretes per a la ciutat, ahir escasses. Una agència de desenvolupament i ocupació, el foment de consultes sobre aspectes com el turisme i l’increment del nombre d’empleats públics que arribaria amb la condició de capital d’estat van ser de les poques mesures concretes.

En canvi, Bosch va demostrar la seva voluntat de proximitat en saludar a la porta de l’auditori pràcticament la totalitat dels 800 assistents presents o en respondre des del seu costat als que li feien preguntes en l’últim torn obert. I en tot el relat de l’acte va insistir en la voluntat de construir una “Barcelona republicana” que sigui “la capital del benestar i de la justícia social, les oportunitats, el talent, la creació, l’èxit”. Una ciutat en què es va comprometre a ajudar els comerciants, els desocupats, els desnonats i els infants i de la qual va lamentar les “diferències gairebé indecents” entre barris.

La proximitat i l’accent d’esquerres permeten a Bosch marcar perfil respecte a Trias, però també es va desmarcar de Guanyem de manera implícita en definir-se com una “esquerra que va per feina” i que no vol “residir en la queixa i en el pessimisme”. Sigui com sigui, probablement haurà de pactar amb l’un o l’altre per governar una ciutat on el procés es viurà amb intensitat. El líder d’ERC, Oriol Junqueras, va evitar eclipsar el candidat amb un paper secundari i va destacar els vincles que el lliguen a Bosch, a qui va anar a buscar just després d’assolir la presidència del partit perquè encapçalés la llista de les eleccions estatals.

Representants de tots els corrents d’ex-PSC

Alfred Bosch vol situar en llocs capdavanters de la seva llista socialistes escindits del PSC, una estratègia similar a la d’ERC a escala nacional. Entre altres representants socials i polítics, ahir hi havia a l’acte Toni Comín (Socialisme Catalunya Llibertat), Carles Manjón (NECat) i Fabian Mohedano (Avancem). A més, l’exregidor Jordi Martí (Moviment Catalunya) participarà en una taula rodona d’ERC Barcelona divendres que ve.

stats