Política 23/10/2019

Boye surt en llibertat sense mesures cautelars després de declarar a l'Audiència Nacional per presumpte blanqueig

L'advocat de Puigdemont es mostra "tranquil": "Poden disparar però no trobaran indicis criminalitat"

Ot Serra
2 min
L'advocat de Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, arribant a l'Audiència Nacional per declarar com a investigat

MadridGonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha sortit en llibertat sense mesures cautelars de la seva declaració aquest dimecres al migdia a l'Audiència Nacional, investigat per presumpte blanqueig de capitals vinculat al narcotràfic, en una peça separada i secreta d'una causa que té com a principal investigat el gallec José Ramon Prado, més conegut com a Sito Miñanco. La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional va escorcollar dilluns el seu domicili i el seu despatx de Madrid i la titular del jutjat d'instrucció 3 de l'Audiència Nacional, María Tardón, va acordar citar-lo per interrogar-lo aquest dimecres, juntament amb dos investigats més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En les últimes hores Boye ha mostrat el seu convenciment que és innocent i que no està vinculat a la trama de Miñanco, que va ser el seu client fins fa poques setmanes. Ho ha reiterat després de la declaració, i ha apuntat que "estava molt tranquil" i que ho continua estant. "Poden seguir disparant contra mi, però no trobaran cap indici de criminalitat", ha assenyalat. Els fets concrets que se li imputen, segons ha relatat, són l'existència de contractes amb pagarés que s'haurien utilitzat per la recuperació d'uns diners al Servei Executiu de la Comissió de Prevenció del Blanqueig de Capitals i Infraccions Monetàries (Sepblac). Aquesta unitat, ha recordat Boye, va considerar que aquests fets no eren constitutius de delicte i que només mereixien una sanció administrativa per a les persones que portaven els diners, uns 900.000 euros, que es van intervenir el 2017 a uns ciutadans colombians a l'aeroport de Madrid que volien viatjar a Bogotà.

El lletrat ha al·legat davant la jutge que el seu rol es va limitar a tramitar la sol·licitud de devolució dels diners al Sepblac mitjançant uns contractes -un préstec entre particulars- que justificarien que l'origen dels diners era lícit. El Sepblac, però, va rebutjar la documentació perquè ja s'havia utilitzat el 2015 -aleshores Boye no era advocat de Miñanco- per justificar una altra quantitat. Boye ha explicat que la reunió amb les persones a qui van intervenir els diners, avançada per El Confidencial, per explicar-los la negativa del Sepblac. L'advocat sosté que si els contractes no eren 'nets' la responsabilitat hauria de recaure en qui els va entregar per presentar-los al Sepblac, però no sobre ell. Precisament, els papers contenien la firma de dos investigats més que han declarat aquest dimecres, que segons informa Europa Press haurien afirmat que no coneixien Boye.

De fet, el lletrat va deixar caure la hipòtesi que els escorcolls tinguessin a veure amb l'obtenció d'informació sobre la defensa jurídica de Carles Puigdemont a Bèlgica, ara que el jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una tercera euroordre per extradir-lo. Segons ha explicat, els investigadors van fer una còpia del seu correu electrònic i del seu telèfon mòbil i en la declaració d'aquest dimecres ha sol·licitat a la instructora que s'expurgui de la documentació intervinguda el que pugui comprometre el dret a defensa de Puigdemont o qualsevol altre client. La decisió de la jutge de no limitar-li els moviments ni el seu exercici professional, ha afirmat Boye, li fa pensar, però, que la seva investigació no té a veure amb el fet que sigui lletrat de l'expresident. La Fiscalia havia reclamat compareixences quinzenals de Boye com a mesures cautelars però la magistrada ho ha rebutjat.

stats