Política 06/11/2018

Buch i Lloveras defensen al TSJC que es van limitar a "escenificar" el suport polític a l'1-O

Torra ha acompanyat l'ara conseller d'Interior i l'alcaldessa a declarar

Montse Riart / Ot Serra
4 min
Lloveras I Buch saludant a les portes del TSJC, abans d'entrar a declarar

BarcelonaMiquel Buch i Neus Lloveras, expresidents de l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), respectivament, han declarat durant vint minuts aquest dimarts al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a investigats per desobediència per haver promogut el referèndum de l'1-O entre els alcaldes i haver-los instat a cedir locals de votació. Segons fonts judicials, tant l'ara conseller d'Interior com l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú han defensat davant del jutge que es van limitar a facilitar als seus associats una "proposta de decret", un model, per "escenificar" el seu suport al referèndum, que ells podien adoptar o no lliurement, de la mateixa manera que passava amb la decisió de cedir locals.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, segons aquestes mateixes fonts, tant Buch com Lloveras han recordat que quan van enviar aquest primer correu als consistoris el referèndum encara no estava suspès. A més, l'ara conseller d'Interior ha explicat que entre els associats a l'ACM hi ha ajuntaments governats per forces independentistes i d'altres que no. "I es va enviar a tothom?", li hauria preguntat el jutge del cas. "Sí, a tots", hauria contestat Buch segons aquestes mateixes fonts.

La Fiscalia va presentar una querella la vigília de l'1-O contra tots dos, que el TSJC va remetre al Tribunal Suprem mesos després, quan aquest va assumir la causa per rebel·lió contra els líders independentistes. El magistrat Pablo Llarena va interrogar Lloveras i va acabar resolent que no tenia competència per investigar els fets i els va tornar a remetre al TSJC, que ara ha citat a declarar Buch i Lloveras. El tribunal català, però, ha descartat el delicte de malversació de fons públics que la Fiscalia atribueix a tots dos càrrecs i ha cenyit el procediment al delicte de desobediència.

En aquest sentit, Buch i Lloveras han explicat al jutge –la Fiscalia no ha fet cap pregunta als investigats– que no van rebre cap advertiment especific, sinó únicament una comunicació de la Delegació del govern espanyol en què s'adjuntava la providència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sobre l'1-O.

A Buch només l'investiguen per l'enviament del model de decret de suport a l'1-O i per haver instat a cedir locals, mentre que en el cas de Lloveras s'hi afegeix també l'enviament de cartells de suport al referèndum. L'alcaldessa de Vilanova ha defensat a preguntes del jutge que la missió de l'AMI és només "informativa" i ha assegurat que van especificar als consistoris que no els pengessin fins que comencés la campanya i el referèndum tirés endavant.

Lloveras i Buch conversen amb el president Quim Torra, que els ha acompanyat, juntament amb altres membres del Govern, fins al TSJC

La defensa de tots dos càrrecs, exercida per la penalista Judith Gené, demanarà novament que s'arxivi el cas. Assegura que en el cas de Lloveras en el moment que el Suprem va descartar assumir la seva part de la investigació va desestimar també que s'hagués produït cap dels delictes pels quals Llarena ha processat la resta de líders independentistes, incloent-hi el de desobediència que ara tramita el TSJC.

Comitiva de suport

Buch i Lloveras han arribat al passeig Lluís Companys acompanyats d'una comitiva de suport encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident, Pere Aragonès, i altres membres del Govern. Estava formada per nombrosos representants de JxCat i el PDECat, com el president del partit, David Bonvehí, els diputats Albert Batet, Eduard Pujol, Aurora Madaula i Francesc Dalmases o altres càrrecs i excàrrecs de la formació com Neus Munté, Mercè Homs i Joana Ortega, entre d'altres. També hi ha fet acte de presència el vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes. Malgrat no haver convocat la ciutadania a donar suport a Buch i Lloveras, algunes desenes de persones s'han acostat a les portes del TSJC.

Els expresidents de l'AMI i l'ACM han entrat pocs minuts abans de les deu del matí a la seu del tribunal per un passadís entre aplaudiments i crits com "No esteu sols" i "Llibertat". L'actual president de l'AMI, Josep Maria Cervera, s'ha mostrat "convençut" que el TSJC acabarà arxivant la causa perquè l'únic que van fer Buch i Lloveras va ser "posar en pràctica els valors que caracteritzen el municipalisme". Cervera també ha demanat l'arxivament de les causes contra 712 alcaldes. Per la seva banda, el president de l'ACM, David Saldoni, ha destacat la "ridiculesa" que s'estigui encausant alcaldes i alcaldesses per "fomentar la participació i la democràcia". Saldoni ha defensat que els alcaldes estiguin "al costat de la gent" i ha assegurat: "Ho seguirem fent".

El vicepresident de l'ANC, Josep Cruanyes, ha expressat el seu rebuig als processos judicials que pretenen "negar la llibertat d'expressió". Sobre el judici que s'acosta al Tribunal Suprem, Cruanyes ha assegurat que l'ANC "no l'acceptarà i el denunciarà", i ha criticat que s'hagin vulnerat els drets de defensa dels encausats. També ha fet una crida a la mobilització.

El president del PDECat, David Bonvehí, ha defensat que Buch i Lloveras "no van fer res il·legal" i que l'únic que van fer va ser "canalitzar els anhels dels ajuntaments i els alcaldes", "apostar per la democràcia". Bonvehí ha denunciat el que suposa una "persecució política i injusta" més contra l'independentisme. El diputat d'ERC Gerard Gómez del Moral ha expressat el seu suport a Buch i Lloveras en un nou episodi de "repressió que no cessa". "Estem veient com la fòbia de l'Estat segueix alimentant la causa general contra l'independentisme", ha denunciat Del Moral, que ha criticat la persecució contra la ciutadania per "l'anhel democràtic". El portaveu adjunt de JxCat, Albert Batet, ha criticat que hi hagi partits que no hagin vingut a les portes del TSJC i que formen part de l'executiva de l'ACM, en referència al PSC. Batet ha lamentat que la repressió "continua" amb l'arribada del PSOE a la Moncloa. "Ja n'hi ha prou", ha dit Batet, que ha lamentat haver de fer aquestes "desfilades" a les portes dels tribunals.

stats