Política 26/08/2019

Buch apressa els partits a negociar els pressupostos del 2020, que considera "prioritaris"

El conseller relativitza les pugnes entre els independentistes, ja que "forma part de la normalitat"

Ara
2 min
Buch apressa els partits a aprovar els pressupostos del 2020, que considera "prioritaris"

BarcelonaEl conseller d'Interior, Miquel Buch, ha situat el debat dels pressupostos per a l'any 2020 com una de les matèries "prioritàries" en el nou curs polític que tot just s'enceta. "El que és prioritari és aprovar els pressupostos perquè tots els departaments necessitem uns comptes més elevats dels que teníem l'any 2017", ha considerat en declaracions a RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que la Generalitat funciona amb pressupostos prorrogats des de l'any 2017 i malgrat els entrebancs amb què es pugui trobar el Govern a l'hora d'aprovar-los, Buch preveu dues reaccions per part dels partits de la cambra: o bé la determinació d'aprovar uns comptes o bé la voluntat d'algunes formacions de bloquejar-los perquè "els interessa" anar a eleccions anticipades.

Pel que fa a aquesta última possibilitat, Buch ha insistit que totes les forces polítiques haurien d'estar interessades en tancar uns pressupostos "independentment que hi hagi eleccions o no", ja que, ha considerat, ha de ser una qüestió estratègica.

Sigui com sigui, el conseller ha volgut relativitzar els estira-i-arronses entre els partits independentistes perquè "forma part de la normalitat i la rivalitat entre partits de cara a guanyar eleccions". Ara bé, Buch ha lamentat que, a vegades, els problemes se centrin en competir per "qui és més independentista" i no en "assolir plegats la independència d'una manera democràtica".

Escenari de confrontació

Després que el president de la Generalitat apostés la setmana passada per reprendre la "confrontació democràtica" amb l'Estat, el titular d'Interior dona suport a aquesta tàctica tot i que, matisa, també inclou la voluntat de diàleg. "Les confrontacions poden ser de moltes formes. Si podem destacar alguna cosa de Catalunya és que sempre ens hem expressat democràticament i amb voluntat de diàleg", ha manifestat, i ha valorat que "no entra en conflicte" adoptar la confrontació i continuar cercant vies de diàleg.

Pel que fa a l'altre actor implicat, Buch ha considerat que l'estat espanyol també ha adoptat una posició de confrontació "amb Catalunya i amb els catalans". "Només demanem poder decidir democràticament", ha insistit el conseller.

Futur del Govern

En un altre sentit, el titular d'Interior del Govern de Quim Torra ha assegurat que no vol formar part de cap travessa que el situï com a "presidenciable" tot i que ha recordat que l'actual cap de l'executiu "va assumir el càrrec de manera puntual, no per aspirar a la reelecció" i que "no creu que canviï d'opinió". "Ja va dir [Torra] que ell està complint un paper molt concret en una situació determinada que està vivint el país", ha indicat Buch, que ha defensat: "Ha fet un paper que no ha sigut fàcil ni còmode".

Així, sobre el futur lideratge de l'executiu català, el titular d'Interior ha insistit que l'expresident Artur Mas "no té com a objectiu" aspirar novament al càrrec. En qualsevol cas, Buch ha explicat que les seves opinions són tingudes en compte en l'entorn de la formació de què forma part, Junts per Catalunya, com també ho són les de l'expresident Carles Puigdemont, a Brussel·les des de l'octubre del 2017.

stats