POLÍTICA MUNICIPAL
Política 27/01/2014

Bustos col·loca familiars seus en un Canal de televisió il·legal de Sabadell

El Govern confirma que 28 Televisió, on treballen els fills de l'exalcalde, no té llicència per emetre

Sara González / Sílvia Marimon
3 min
UNA PLATAFORMA FAMILIAR  01. Façana del número 61 del carrer Sellarès i Marres de Sabadell, des d'on emet  28 Televisió.  02. A baix, una captura del programa Ai Si t'EnganXo.

BarcelonaL'exalcalde i encara regidor de Sabadell Manuel Bustos, imputat per malversació de fons, tràfic d'influències, delicte contra l'administració pública i omissió del deure de perseguir delictes en el cas Mercuri, no vol deixar de ser un personatge amb projecció pública. Si més no, procura que mentre ell no pot estar a primera línia el seu entorn més immediat segueixi estant a la palestra. Després de la desaparició de Canal 50 -del qual era propietari Nicola Pedrazzoli-, en el qual ell mateix com a alcalde hi apareixia amb molta assiduïtat, ara 28 Televisió és la seva nova plataforma. Aquí hi treballen dos dels fills de Bustos, i fonts pròximes al govern de Sabadell asseguren que també la seva dona, Montse Costa, hi participa. El problema, segons ha confirmat el Govern a l'ARA, és que aquest canal és "il·legal".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una infracció molt greu

"Les emissions de televisió digital que es fan pel canal 42 de la UHF, amb el nom comercial de 28 Televisió, no disposen de la corresponent llicència per prestar serveis de comunicació audiovisual televisius", asseguren fonts de l'executiu català. Després de tramitar un període d'informació prèvia per investigar les circumstàncies dels fets i dels subjectes presumptament responsables d'aquesta "activitat il·legal", el govern va obrir el 2 d'octubre un expedient sancionador. "Es tracta d'una infracció administrativa de caràcter molt greu", segons l'executiu.

Contactat per l'ARA, el director general del canal, Adrián Alonso, es va limitar a respondre que té la situació "solucionada" per emetre. L'Ajuntament de Sabadell, per la seva banda, assegura que no dóna cap subvenció a aquest canal. Admet, però, que hi posa publicitat: "De la mateixa manera que ho fem en altres mitjans locals", argumenta. El finançament del canal és una incògnita. L'empresa propietària, segons consta en el registre mercantil, és Audiolink Comunicaciones SL. Hi a algunes irregularitats, com ara no haver entregat els comptes, tot i que com totes les empreses està obligada a fer-ho.

Sigui com sigui, a 28 Televisió hi treballen dos fills de l'exalcalde. Un, Carlos Bustos, presenta un programa de sexe titulat Ai Si t'EnganXo cada dijous a la nit, tal com es pot comprovar a Twitter i Facebook. L'altre, Álex Bustos, segons fonts pròximes, fa tasques tècniques rere càmera. El sumari del cas Mercuri desvela moviments de Bustos per trobar feina als seus fills al centre comercial Baricentro, a més de posar de manifest que maniobrava per col·locar els seus afins en organismes de la ciutat.

L'oposició sempre ha criticat la passió de Bustos pels banys de multitud i per les càmeres. "Patim una sobrecàrrega de fotografies de l'alcalde", va arribar a dir un exregidor d'ERC. L'Entesa per Sabadell està convençuda que l'exalcade no vol deixar el poder: "28 Televisió és una plataforma per continuar tenint veu pública, el canal està molt vinculat al clan Bustos. L'exalcalde vol continuar vivint de la política i no vol perdre espai mediàtic", assegura la portaveu de l'Entesa, Virgínia Domínguez. La regidora d'Entesa no descarta que Bustos vulgui tornar a ser candidat: "Si ell no ho pot ser, algú del seu entorn a qui pugui controlar", afirma. L'oposició sospita que Bustos vol impulsar una candidatura socialista i disputar unes primàries a l'actual alcalde, Joan Carles Sánchez. Domínguez és contundent: "Nosaltres hem decidit no participar en els debats d'aquest canal de televisió, perquè no volem promoure un mitjà de comunicació que està al servei dels germans Bustos".

Costa, la dona de Bustos, que era la responsable del gabinet d'alcaldia, va deixar el càrrec a l'Ajuntament el març del 2013 per la "pressió emocional, insults i difamacions" que va rebre, va assegurar, per part de l'oposició per la seva imputació en el cas Mercuri. Tot i això, algunes fonts asseguren que Costa va plegar per la pressió de l'actual alcalde, Joan Carles Sánchez, amb qui des d'aquest episodi Bustos no té bona relació.

Amb un simple cop d'ull a la web de 28 Televisió es pot trobar el programa d'un dels fills de l'exalcalde. També hi és força present, en forma d'entrevistes, Francisco Bustos -el germà de Manuel Bustos-, que segueix sent regidor sense cartera de l'Ajuntament. I algunes notícies fan referència a la diputada del PSC Montserrat Capdevila, dirigent de confiança de l'exalcalde i de Pere Navarro. Capdevila va deixar l'acta de regidora al setembre.

En el mateix sumari del cas Mercuri retrata les conductes caciquils que presumptament tenia Manuel Bustos com a alcalde de Sabadell. Els empresaris implicats en el cas l'anomenaven el gran cap, un sobrenom que il·lustra els tentacles que va consolidar per dominar la ciutat vallesana.

L'Entesa denuncia les condicions laborals dels treballadors

Fa pocs mesos 28 Televisió publicava anuncis d'oferta de feina en webs com www.studentjob.es, en què s'oferia feina no remunerada a estudiants de periodisme o joves recentment llicenciats. L'oferta es feia en nom de l'empresa Intervicon SL, el domicili social de la qual, segons consta al registre mercantil, és al carrer Mulleres número 6 de Sabadell. L'Entesa per Sabadell ha denunciat en més d'una ocasió les condicions laborals dels treballadors de 28 Televisió: "Tenen becaris que no cobren res, els prometen que ja els pagaran més endavant i no ho fan", diu Virgínia Domínguez.

stats