RECENTRALITZACIÓ
Política 22/05/2015

L'Estat consuma la recentralització de competències del 'Diari Oficial de la Generalitat'

El govern espanyol aprova la creació del taulell edictal únic, pel qual el 'Butlletí Oficial de l'Estat' publicarà les notificacions de totes les administracions públiques

Efe
2 min
Imatge del primer DOGC de la Segona República on es restableix la Generalitat

MadridEl govern espanyol ha aprovat aquest divendres un reial decret que regula la creació del taulell edictal únic, pel qual totes les notificacions de les diferents administracions es publicaran en el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE) i podran ser així consultades pels ciutadans a partir de l'1 de juny, fet que confirma el procés de recentralització de competències en l'àmbit dels diaris oficials.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat després de la reunió del consell de ministres que el reial decret aprovat avui suposa, juntament amb el BOE a la carta i les notificacions electròniques, una de les mesures clau perquè la comunicació entre l'administració i els ciutadans sigui "molt més fluida i instantània".

El reial decret modifica la normativa del BOE per crear el taulell edictal, en el qual, ha explicat Sáenz de Santamaría, a partir de l'1 de juny podran ser consultades totes les notificacions que tingui un particular o una empresa, amb independència de l'òrgan que les hagi dictat.

El BOE publicarà així les notificacions dels 63 butlletins de l'administració central, autonòmica i local existents, a més de les d'organismes com la Seguretat Social, l'Agència Tributària, Trànsit o Ocupació, que s'hi incorporaran gradualment. Les notificacions es fan ara per via postal, amb un cost mitjà de 2,5 euros. En cas que el ciutadà no estigui en el seu domicili i no rebi la notificació, les administracions tenen obligació de tornar a lliurar-la en un horari diferent, i si tampoc poden fer-la arribar, es publica al taulell oficial corresponent.

Això fa "molt difícil" el coneixement de les notificacions per part dels ciutadans, ha argumentat Sáenz de Santamaría, especialment si la publicació es produeix en un lloc diferent del de la residència. "Teòricament, [el ciutadà] els hauria de consultar tots per veure si té o no una notificació pendent, amb el problema afegit que, un cop es publica, es té per notificat i produeix tots els seus efectes, encara que un no ho l'hagi arribat a conèixer", ha remarcat la vicepresidenta espanyola.

La mesura farà que n'hi hagi prou consultant el BOE per conèixer les notificacions de tots els nivells i organismes de l'administració.

Aquesta reforma es complementa amb la posada en marxa de l'anomenat BOE a la carta, un sistema d'alertes que podrà personalitzar el ciutadà per consultar tota la normativa en vigor d'una determinada matèria.

Així, n'hi haurà prou notificant una adreça de correu electrònic en què s'especifiquin els assumptes d'interès o el número de document d'identitat perquè sigui aquest organisme el que comuniqui al ciutadà que té una notificació edictal en una administració.

La decisió adoptada pel govern espanyol forma part de les mesures proposades per la Comissió per a la Reforma de les Administracions (CORA).

stats