Política 07/11/2014

Arriba l'hora definitiva per a la infanta

Només l'estimació íntegra del seu recurs la pot alliberar del cas Nóos, tot i que, com a mínim, haurà de comparèixer com a testimoni i presumpta responsable civil

Antònia Artigues
2 min
La infanta Cristina, el 8 de febrer de 2014, dia en que declarà en qualitat d'imputada davant José Castro. REUTERS

PALMAD'aquí poques hores, aquest divendres a les 12.30, la infanta Cristina de Borbó sabrà si queda alliberada del cas Nóos o si ha d'afinar la defensa per anar a judici acusada d'haver comès delictes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Sala Segona de l'Audiència de Palma, integrada pels magistrats Diego Gómez-Reino, Mónica de la Serna i Juan Giménez, farà pública la decisió sobre el recurs de la infanta (i la resta) contra la interlocutòria de José Castro que li imputa delictes fiscals i de blanqueig de capitals.

Només l'estimació íntegra del seu recurs pot permetre a la infanta respirar tranquil·la. Si l'Audiència l'exonera, ningú no la pot acusar.

Ara bé, si l'Audiència valida, totalment o parcialment, les imputacions de Castro, s'obre la porta del judici per a la infanta com a acusada. Si continua imputada per blanqueig de capitals, no el podrà esquivar de cap manera. Només hi hauria una petita possibilitat que no acabés entrant com a acusada a la sala de judicis si l'Audiència revoqués la imputació de blanqueig i només permetés continuar endavant per les imputacions de delictes fiscals.

En aquest cas, entraria en joc l'anomenada doctrina Botín, que afirma que no es pot dur a judici ningú per delicte fiscal si només acusa una acusació popular i no ho fan ni el fiscal ni Hisenda com a perjudicada. En el cas de la infanta, només l'acusaria Manos Limpias. Però no vol dir que, per efecte de la doctrina Botín, la infanta pugui evitar sí o sí el banc dels acusats. Podria ser que la seva defensa tingués l'opció de plantejar el tema en qüestions prèvies en la primera sessió del judici. Tot dependrà del que faci respecte d'aquesta qüestió Castro en la interlocutòria d'obertura de judici oral quan rebi els escrits d'acusació. Si l'Audiència ho permet, Manos Limpias acusarà Cristina de Borbó dels delictes que li permeti la Sala.

El que no podrà evitar la infanta, passi el que passi a les 12.30 hores d'aquest divendres, és haver de comparèixer en el judici del cas Nóos. En el millor dels casos per a ella, ho farà com a testimoni. Com a mínim el ministeri fiscal demanarà que sigui citada en qualitat de testimoni i també que respongui com a responsable civil. Així, fins i tot en el millor escenari per a ella –que l'Audiència l'alliberi i per tant no pugui ser acusada–, la infanta haurà de "pagar" per Nóos en cas de sentència condemnatòria pel seu marit i, també, com a testimoni, anar al judici, tot i que es podria negar a declarar per no perjudicar el seu marit.

La Fiscalia no la veu responsable penal, però sí que pensa que la infanta es lucrà dels doblers obtinguts irregularment pel seu marit i que es canalitzaren i gastaren a través d'Aizoon. El ministeri públic reclamarà, en l'escrit d'acusació, que la infanta pagui una fiança de responsabilitat civil de prop de 600.000 euros.

stats