Política 11/04/2013

El president del Congrés expulsa els diputats d'ERC de la tribuna d'oradors per parlar en català

Alfred Bosch, Joan Tardà i Teresa Jordà han decidit parlar en català a les intervencions del ple en protesta per la sentència del TSJC

M. Eugènia Quetglas
3 min

MadridLa presidència del Congrés ha expulsat de la tribuna d'oradors del Congrés els diputats d'ERC Joan Tardà, Alfred Bosch i Teresa Jordà per parlar en català. ERC ha decidit aquest dijous intervenir en català en tots els punts de l'ordre del dia del ple en protesta per la sentència que ahir va dictar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que estableix que si un sol alumne demana l'educació en castellà cal canviar la llengua d'ensenyament a l'aula sencera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta primera de la cambra, Celia Villalobos, ha sigut l'encarregada d'expulsar la tercera i darrera diputada d'ERC, Teresa Jordà, que ha intentat expressar-se en català a l'hemicicle. La seqüència ha sigut molt semblant a la protagonitzada pels seus companys de partit, tot i que Villalobos ha sigut més intransigent que el president del Congrés, Jesús Posada.

Villalobos ha dit a Jordà: "Coneix perfectament les regles de la casa, ha de tornar al castellà o abandoni la tribuna d'oradors". La diputada gironina li ha demanat que li llegís quin article del reglament diu que no pot parlar en català. Villalobos li ha contestat que no ho faria i que "no discuteixi amb la presidència". Al final, Jordà ha reprès el discurs en català i l'exministra de Sanitat l'ha fet abandonar el punt d'oradors.

Abans, el portaveu d'ERC, Alfred Bosch, en el seu torn de rèplica en el decret de preferents, s'ha posat a parlar en català després de denunciar la resolució judicial d'ahir. Davant l'amonestació del president de la cambra baixa, el portaveu republicà li ha assenyalat que el reglament del Congrés no prohibeix el català. Acte seguit, Posada li ha dit que ara que es tornarà a obrir el debat sobre la reforma reglamentària es tornarà a posar sobre la taula la qüestió lingüística però que, mentrestant, havia de prosseguir en castellà.

Bosch ha replicat: "Si li sembla inadequada aquesta situació, imagini's com d'inadequat els sembla als alumnes catalans". "També és una situació surrealista", ha etzibat.

Amonestat les dues vegades protocol·làries abans de ser expulsat, Bosch ha recomanat a la bancada popular que "no es posin nerviosos" perquè el que fa és "prendre exemple del que fan a les aules".

Posada, amb el reglament del Congrés a la mà, ha cridat a l'ordre dues vegades el diputat republicà. Com que Tardà ha seguit en la seva protesta lingüística, com marquen les regles de la Cambra, el president del Congrés li ha demanat que abandonés la tribuna.

El primer expulsat ha sigut Tardà, just quan fixava posició en la convalidació del decret sobre mesures que afavoreixen la continuïtat de la vida laboral dels treballadors de més edat i la promoció de l'envelliment actiu. Ha començat explicant que "com que la majoria del PP sempre sosté que el que val a Catalunya val a tot Espanya, en lògic paral·lelisme i en justa correspondència, entenem que un sol diputat que exigeixi en aquesta cambra un canvi de llengua al català obliga a canviar d'idioma la cambra sencera".

El diputat d'ERC s'ha posat a parlar en català i, automàticament, Posada l'ha tallat i li ha dit: "Li demano que no provoqui un conflicte en un tema tan important. Entenc que el seu argument pot ser interessant, però no procedeix".

Tots els diputats bascos i catalans que han intervingut amb posterioritat s'han solidaritzat amb la denúncia feta pels diputats republicans o pronunciat unes paraules amb la seva llengua pròpia o donant suport al contingut de la protesta.

stats