SITUACIÓ DEL CATALÀ
Política 04/05/2011

Eurodiputats catalans mostren la seva "impotència" envers la manca d'avenços de la llengua a Europa

L'entrada de Croàcia a la UE farà modificar els estatuts lingüístics, i és l'esperança dels parlamentaris per aconseguir el reconeixement del català

Redacció
2 min

BarcelonaEls eurodiputats catalans de CiU, del PSC, d'ICV i d'ERC han mostrat avui la seva "impotència" envers la falta d'avenços per aconseguir l'oficialitat del català a les institucions europees, tot i que no han coincidit en quines vies han d'explorar en un futur perquè la llengua tingui més presència a la Unió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Maria Badia (PSC), Oriol Junqueras (ERC), Raül Romeva (ICV) i Ramon Tremosa (CiU) han ofert en una roda de premsa a l'Eurocambra un balanç del full de ruta per ampliar l'ús del català a la UE elaborada l'any passat per l'associació europeista Horitzó Europa. Els eurodiputats han assenyalat que, en l'últim any, "la situació s'ha estancat i que mesures com la presentació de 30.000 firmes no han trobat resposta entre els màxims responsables de les institucions comunitàries".

A més, els eurodiputats han coincidit en què es tracta d'una qüestió política que s'ha de resoldre mitjançant l'actuació del govern espanyol, però no han concretat de manera ferma cap iniciativa a prendre. "No estem davant un problema tècnic o econòmic, és una qüestió política fruit de la falta de voluntat política", ha declarat Romeva. Tanmateix, la representant socialista s'ha mostrat escèptica en aquest sentit i ha afirmat que "Espanya té altres problemes", i conseqüentment, qui ha de seguir pressionant són els responsables de la UE.

En la mateixa línia, tots els eurodiputats han estat d'acord en què els costos per a la UE serien pràcticament nuls, ja que el Parlament de Catalunya s'ha mostrat favorable a fer-se càrrec dels sobrecostos d'introduir plenament el català. Alhora, la futura entrada de Croàcia, que obligarà a una revisió dels estatuts lingüístics de la UE, o una iniciativa ciutadana són dues de les possibles vies que veuen els eurodiputats catalans per aconseguir més reconeixement del català a la Unió.

stats