Política 27/09/2012

El govern espanyol recorrerà al Constitucional per aturar un referèndum d'autodeterminació

Sáenz de Santamaría diu que tenen a l'abast mecanismes "jurídics i judicials"

Joan Rusiñol
1 min

MadridLa vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha abandonat el to de mà estesa que va fer servir fa una setmana a l'hora de referir-se a la situació política de Catalunya. Aquest dijous, després del consell de ministres, ha assegurat que el govern espanyol "està disposat" a fer servir els mecanismes "jurídics i judicials" que té a l'abast per evitar que els catalans decideixin el seu futur lliurement en un referèndum d'autodeterminació. N'ha anomenat dos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern espanyol ha recordat que poden demanar "la suspensió" de la llei catalana de consultes perquè, emparant-se en la resolució del Tribunal Constitucional, la Moncloa té facultat per fer-ho si la Generalitat la fa servir més enllà dels límits legals que preveu. El segon instrument és recórrer directament al TC perquè suspengui el referèndum si es fa fora de la legalitat espanyola vigent.

La número 2 de Mariano Rajoy ha recordat que, perquè la consulta fos legal, necessitaria "l'autorització" de l'Estat. A més, ha dit que –en tot cas– caldria preguntar "un per un" a tots els espanyols perquè, segons Madrid, el destí dels catalans l'ha de decidir "tot el cens electoral" espanyol. És a dir, que s'hauria de cridar a les urnes totes els espanyols.

stats