Política 27/10/2011

Madrid renya Mas-Colell per fer públic el dèficit fiscal

El ministeri diu que la Generalitat no pot "fer jocs de càlculs"

Joan Rusiñol
1 min

MadridEl secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, ha renyat avui visiblement molest el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per haver dir ahir que el dèficit fiscal català se situa al 8,4%. "No s'haurien de fer aquest tipus de jocs de càlculs" ha dit. El número dos d'Elena Salgado ha assegurat que això és com si cadascú es posés a "dir el que paguem dels nostres impostos" i quina quanititat rep cadascú. Tot i això, ha dit que –encara que ell no ho comparteix– tothom és "molt lliure" de donar les xifres que vulgui.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Carbajo ha assegurat que no sap d'on surt aquesta xifra i que, per tant, no la comparteix. Tot i això, preguntat per si el ministeri d'Economia tenia previst publicar unes balances fiscals que deixessin clars els comptes, ha dit que "no és tan fàcil posar-se d'acord" sobre el dèficit i que l'únic element "cert" és la liquidació dels números del 2009, ja amb el nou sistema de finançament autonòmic vigent. Per Carbajo, ha quedat clar que Catalunya hi ha guanyat perquè s'ha situat per sobre del 100 en finançament per càpita quan abans del nou model quedava per sota un cop fet l'anivellament.

Segons els càlculs de la liquidació del 2009 fets pel ministeri, i que aquests dies han explicat àmpliament els socialistes catalans, la Generalitat va obtenir 2.421 milions d'euros més que en l'any anterior i amb el model antic, és a dir, més de 390 milions més de les previsions que al seu dia va fer el conseller d'Economia socialista Antoni Castells.

stats