BALANÇ POLÍTIC
Política 27/12/2013

IU critica el balanç "idíl·lic" i "triomfalista" de Rajoy en un "any negre"

Cayo Lara assegura que els únics que han deixat enrere la crisi són "els banquers, especuladors i defraudadors"

Efe
2 min

MadridEl coordinador federal d'IU, Cayo Lara, ha criticat avui el "relat idíl·lic" i el "triomfalisme" del president del govern, Mariano Rajoy, en el seu balanç de l'any 2013, un "any negre" en què "els únics que han deixat enrere el pitjor de la crisi" són els banquers, els especuladors i els defraudadors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Rajoy ha presentat un relat idíl·lic que el pitjor ja ha passat, però Rajoy menteix i el pitjor és que sap que està mentint amb aquesta anàlisi", ha denunciat Lara. En una roda de premsa al Congrés, el líder d'IU ha assegurat que l'any 2013 acaba amb retallades de drets socials i laborals, i també de drets civils, amb uns ciutadans "més pobres i amb menys drets".

"Un any negre"

Per Lara, 2013 ha estat un "any negre" en què "no s'obre la porta a l'esperança", ni en la creació d'ocupació, ni en la recuperació econòmica, i seguirà augmentat la pobresa l'any vinent. Segons la seva opinió, el govern de Mariano Rajoy està "profundament arrossegat" pels poders financers, per una ideologia "ultraconservadora" i pel cas Bárcenas, que el PP ha "intentat tapar el 2013". Per això, segons ell, Rajoy "no té autoritat" per intentar abanderar les mesures per a la regeneració democràtica i de lluita contra la corrupció. Lara ha destacat que l'any que ara acaba ha estat el de l'"avanç de la involució" des del punt de vista econòmic, social i de drets i llibertats.

El govern, "al servei de les elèctriques"

També ha estat molt crític amb la pujada de la tarifa de la llum aprovada avui pel consell de ministres, tot i que el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, "es va comprometre", ha dit, que no pujaria.

"El govern i Soria han mentit", ha afirmat Lara, que considera que l'executiu continua "al servei de les elèctriques".

El líder d'IU ha assegurat que el rebut de la llum ha pujat un 104 per cent en els últims deu anys, mentre que les companyies augmenten els seus beneficis i segueixen demanant més de 30.000 milions del dèficit de tarifa" que teòricament els deu l'Estat i, per tant, el conjunt dels espanyols".

Davant d'aquesta situació, IU demanarà la compareixença al Congrés de Soria i una auditoria d'aquest suposat dèficit de tarifa que s'arrossega des de fa anys.

Crítiques per la reducció del salari mínim

Crítiques que s'han repetit també amb la congelació del salari mínim professional (SMI), que, ha denunciat, es traduirà en una nova pèrdua de poder adquisitiu per a tots aquells ciutadans amb ingressos que es basen en aquest indicador.

Segons Lara, el govern ha apostat per abaratir els salaris per guanyar competitivitat, però aquesta mesura només beneficia les empreses exportadores i perjudica la capacitat de compra dels espanyols.

stats