Política 05/12/2019

CCOO i UGT insisteixen que cal un "acord" amb ERC per a la investidura i abordar el "conflicte" català

Sordo i Álvarez neguen que anessin a visitar Junqueras per "demanar res" ni a "negociar"

Ara
3 min
CCOO i UGT insisteixen que cal un "acord" amb ERC per la investidura i abordar el "conflicte" català

MadridCCOO i UGT segueixen pressionant a favor d'un govern a l'Estat del PSOE i Unides Podem que garanteixi polítiques progressistes i pel qual és necessari el concurs d'ERC amb el seu suport a la investidura de Pedro Sánchez. Els dos sindicats majoritaris han insistit avui que cal un "acord per facilitar la investidura" de Pedro Sánchez amb partits "progressistes", entre els quals ERC, i han defensat que no es pot "obviar" el conflicte català, hi hagi investidura o no. Ho han dit el secretari general de CCOO, Unai Sordo, i el de la UGT, Pepe Álvarez, en roda de premsa aquest dijous a Madrid, després que s'hagi fet públic que van visitar el líder dels republicans, Oriol Junqueras, a la presó de Lledoners.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos han defensat que les visites –hi van anar per separat– van tenir un "caràcter privat", van ser "autònomes", no estaven coordinades ni van tenir com a objectiu "negociar res". A més, Sordo ha afirmat que ni el PSOE ni Unides Podem sabien que es produirien. Álvarez ha reconegut que van parlar amb Junqueras de la investidura, però ha remarcat que no hi van anar "per fer de portaveus" ni van demanar res a ERC. "Els que han de parlar són ells", ha dit Álvarez. En qualsevol cas, el líder de la UGT ha remarcat que les organitzacions sindicals mai han ocultat que no són "indiferents" i aposten per "generar una majoria d'esquerres", que inclou ERC, que faciliti tenir un govern i també doni estabilitat política.

El secretari general de CCOO ha remarcat que "els números donen per a un govern progressista" i per sortir del bloqueig, que veu com un "desastre": "Instem les forces que tenen una visió progressista de la societat a posar-se d'acord per facilitar la investidura i una legislatura el més estable possible, i entre aquest grup de partits hi ha ERC". Sordo ha remarcat que el seu posicionament segueix sent el mateix des del 10-N i, fins i tot, des del 28-A, i no ha canviat res pel fet de visitar Junqueras.

Álvarez ha afirmat que cal parlar de la situació catalana "amb independència de si hi ha investidura o no". "Quan hi ha una situació d'aquestes característiques, el que és raonable és que no es negui el diàleg", ha dit. Segons Álvarez, abordar la situació a Catalunya "hauria de ser un punt en comú", perquè "no s'ha d'obviar una realitat" i un conflicte "que existeix".

El posicionament dels dos grans sindicats arriba després que Álvarez visités Junqueras a la presó de Lledoners –hi va anar acompanyat de Camil Ros, el líder del sindicat a Catalunya– dijous de la setmana passada. La de Sordo –que hi va anar amb Javier Pachecho, secretari general de CCOO a Catalunya– va ser aquest dilluns. Segons fonts republicanes consultades per l'ARA, la trobada es va fer a petició de Junqueras.

La mateixes fonts expliquen que tant Junqueras com l'exconseller Raül Romeva volien explicar als líders sindicals la seva posició respecte a la investidura. Van començar advertint Álvarez i Sordo que els diputats d'ERC "no faran el mateix" que en la sessió d'investidura del mes de juliol passat. Llavors van donar l'abstenció a Sánchez sense contrapartides. Ara no serà així. Junqueras els va exposar que les "exigències" d'ERC eren "clares": la taula de negociació entre governs amb quatre potes que el coordinador general d'ERC, Pere Aragonès, va anunciar fa una mica més d'una setmana.

La trobada també va servir perquè Junqueras i Romeva explicitessin que no tenien pressa per prendre una decisió. Els van comunicar que, amb penes de 13 i 12 anys de presó, si alguna cosa han de tenir és "paciència". "Si Sánchez vol ser president, taula de diàleg i fi de la repressió", van concloure els republicans.

stats