POLÍTICA
Política 04/08/2012

CDC i ERC s'obren a parlar d'un acord d'estabilitat

El secretari d'organització de CDC, Josep Rull, demana als republicans que "garanteixin l'estabilitat" del govern d'Artur Mas, mentre els republicans s'obren a parlar-ne sempre que l'executiu faci via amb la Hisenda pròpia i reorienti les polítiques

M.colomer / Efe
2 min
El secretari d'organització de CDC, Josep Rull

BarcelonaL'acord del Parlament entre CiU, ICV-EUiA i ERC ha obert un nou escenari en la política catalana. Sobretot per l'hostilitat de la reacció del PP a Catalunya, que ha advertit que al setembre es replantejarà els suports parlamentaris a la federació si no abandona la reivindicació de la Hisenda pròpia. I és aquí, amb les relacions CiU-PP deteriorades, on entra en escena l'eventualitat d'un acord entre CiU i ERC. Aquest dissabte, el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha convidat obertament ERC a "garantir l'estabilitat" del govern d'Artur Mas, donant suport fins i tot als pressupostos de la Generalitat per al 2013, per així "enfortir" la posició catalana davant les negociacions del pacte fiscal a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Rull ha reconegut que seria "convenient" estrènyer els llaços amb ERC de cara al que queda de legislatura a Catalunya: "És un escenari interessant que hem d'explorar fins a les últimes conseqüències", ha afirmat. A més del distanciament provocat pel pacte fiscal i pels ajustos que el govern de Mariano Rajoy vol imposar a les autonomies, en els últims dies, a aquest xoc institucional s'hi ha afegit la polèmica per l'increment de les tarifes dels peatges d'autopistes de titularitat estatal. Així, si el PP no manté l'aliança pressupostària amb CiU de cara al 2013, només un acord amb ERC en aquest sentit evitaria unes eleccions anticipades pràcticament inevitables.

Per Rull, "seria lògic, coherent i fins i tot convenient que aquelles forces polítiques, especialment les nacionalistes, que hem avalat el pacte fiscal, puguem ara treballar juntes per garantir la governabilitat del país". Garantir l'estabilitat, ha advertit el responsable d'organització de Convergència, "també vol dir eventualment avalar uns pressupostos que han de preveure algun tipus d'ajustament".

ERC hi posa condicions

Si bé els republicans no han tancat mai la porta a aquesta possibilitat, fonts de la cúpula del partit consultades per l'ARA asseguren que en cap cas es plantegen apuntalar el Govern a canvi de res. En aquest sentit, mantenen, entre les condicions, que el Govern no perdi el temps en una negociació del pacte fiscal amb Madrid que veuen inútil i que Mas faci via amb la creació unilateral de la Hisenda pròpia o la recuperació temporal d'impostos com el de successions davant la urgència de la falta de liquiditat.

Els republicans mantenen damunt la taula la necessitat que el Govern es replantegi de dalt a baix la seva política econòmica i fiscal, i redueixi el dèficit no només retallant despeses, sinó atacant també els ingressos. De fet, ERC ja va condicionar el suport als pressupostos del 2012 a un seguit de mesures fiscals perquè la Generalitat recaptés 1.000 milions més. El cert, però, és que sectors importants del partit republicà consideren que CiU no té cap ganes de fer camí amb ells amb una aposta clara cap a la sobirania, però que flirtegen amb aquesta possibilitat per calmar unes bases cada cop més crítiques amb els acords amb el PP. També, el cas Palau i el suposat finançament irregular de CDC i la possibilitat que el líder de Convergència, Oriol Pujol, surti esquitxat del cas de les ITV aixequen recels entre els republicans davant la possibilitat de negociar acords.

stats