Política 05/05/2013

CDC treballarà perquè el PSC no es despengi de la consulta

Rull considera que seria "insensat" no anar amb Unió a les europees però insisteix en sumar ERC

Efe
3 min
RESISTÈNCIA I COHESIÓ
 Josep Rull es mostra convençut que dins de CiU no hi ha fissures sobre l'estratègia del procés i el lideratge d'Artur Mas per assolir-lo.

BarcelonaEl secretari d'Organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, ha assegurat aquest diumenge que el seu partit vol facilitar que el PSC se senti "còmode" en el procés de la consulta d'autodeterminació i ha remarcat: "Li posarem molt difícil al PSC que es pugui despenjar".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista amb Efe, Rull, que assumeix part de les atribucions de secretari general de CDC que li va delegar Oriol Pujol en ser imputat, ha ressaltat que la primera cimera pel dret a decidir, convocada per demà, servirà per "reforçar" la majoria de 107 diputats al Parlament -sobre 135- a favor de la consulta.

La cimera pel dret a decidir

"La cimera no serà una mera gesticulació" sinó que servirà, segons el dirigent nacionalista, per construir "espais de confortabilitat" en què "pugui tenir recorregut el vot favorable del PSC", com va demostrar en la segona declaració pel dret a decidir aprovada al Parlament el març passat.

El PSC va a la reunió de dilluns a Palau amb reserves i no comparteix la idea de l'Estat propi que defensaria CDC en una hipotètica consulta. Això no obstant, Rull considera que, en la fase anterior, la de "donar veu als ciutadans" i se celebri una consulta, existeix "molt marge de consens" entre CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP.

La cimera convocada pel president de la Generalitat, Artur Mas, per demà serà el punt de partida per a la creació del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la plataforma de partits, institucions i entitats econòmiques i socials que hauria d'impulsar la consulta i les conegudes com a "estructures d'Estat".

L'esmentat Pacte servirà, segons Rull, per "reforçar" la majoria pel dret a decidir al Parlament, per començar a interlocutar amb Europa i per "forçar" el Govern central a seure a negociar per celebrar una consulta sobiranista a Catalunya.

Consulta negociada

"Volem una consulta negociada amb l'Estat, com s'ha fet al Canadà (Québec) i al Regne Unit (Escòcia)", ha afirmat el dirigent convergent, per a qui "un negativa del Govern central a aquest exercici democràtic li hauria de sortir molt car perquè -ha argumentat- no sembla presentable en l'Europa democràtica i al segle XXI que algú es negui a escoltar un poble que majoritàriament vol ser escoltat".

A diferència del primer ministre britànic, David Cameron, que va exercir el seu lideratge per pactar la consulta a Escòcia, el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, es "refugia", segons Rull, en "la imposició" perquè la seva "debilitat li impedeix arribar a acords", tant en el que es refereix a la consulta com al repartiment dels objectius de dèficit.

Eleccions europees

Per al secretari d'Organització de CDC, qualsevol contesa electoral ha de servir per reforçar aquesta aposta pel dret a decidir i l'Estat propi, així que en les europees del 2014 Convergència estudiarà "qualsevol formula que reforci aquestes idees".

En aquest sentit, el dirigent de CDC no descarta una coalició amb ERC, encara que creu que seria "insensat" que, per llaurar aquestes noves aliances, es renunciés a Unió, l'altre soci de la federació de CiU.

Rull veu "irreversible" el projecte cap a un Estat propi, que "no es pot dilatar en excés", ja que el Govern segueix sense oferir una alternativa "seriosa i potent" a Catalunya i només respon, ha afegit, amb "amenaces i pors" en el debat sobiranista.

Pressupost prorrogat

A més, el Govern del PP té, segons Rull, "el termòmetre social absolutament trencat" i retalla les ajudes a la dependència, cosa que, segons el seu parer, obliga l'executiu de CiU a construir "un dic de contenció per defensar l'Estat del benestar" i mantenir la pròrroga pressupostària com a "mesura de pressió" perquè es relaxi el dèficit i es minimitzin els ajustos de la Generalitat.

"Però si es continua amb aquest nivell de dependència amb Madrid i amb els ajustos arbitraris per part de l'Estat, Catalunya no és viable ni com a identitat, ni com a nació, ni tampoc, el que és més important, com a Estat del benestar", ha afegit.

Rull també ha traslladat les crítiques a Rajoy a la negociació de la flexibilització del dèficit, en què alguns barons del PP, com el president extremeny, José Antonio Monago, ja han sortit a criticar que el Govern pugui canviar el límit amb l'únic objecte, segons va dir, de "donar-li més a (Artur) Mas".

"El que indigna de les declaracions de Monago és que un president d'una comunitat que rep l'ajuda d'altres CCAA exigeixi unes mesures que aboquen al sofriment la població de comunitats solidàries; això és el que genera perplexitat a Catalunya", ha denunciat el dirigent de CDC.

stats