NOU FINANÇAMENT
Política 28/05/2012

CDC accepta aparcar el pla B per facilitar el consens amb Unió i PSC

CDC i PSC deixaran per ara a un costat del debat el camí que prendran si falla l'aposta pel pacte fiscal. Els seus líders ho van decretar ahir, cosa que significa obviar la Hisenda pròpia unilateral d'Artur Mas.

Roger Tugas
2 min

BARCELONAEl primer acord en el camí cap al consens entre CiU i PSC entorn del pacte fiscal va arribar ahir des de l'Aplec del Caragol de Lleida. No fa referència al model de finançament en si, sinó a la seva alternativa si fracassa. O, més ben dit, a la falta d'alternativa. I és que el secretari general de CDC, Oriol Pujol, ha assumit al final les tesis d'Unió sobre la idoneïtat d'afrontar en públic aquest debat per no entorpir l'acostament a altres forces i va proclamar que ara no és el moment de parlar de plans B. "Debilita una negociació en la qual encara estàs en fase A", va defensar Pujol. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va confirmar els límits de les converses: "Només hi ha un pla A".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta coincidència -Pujol i Navarro van trobar-se a l'aplec, però no s'hi van reunir formalment- arriba després que el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, i la vicepresidenta del Govern, la democristiana Joana Ortega, reneguessin la setmana passada de l'aposta pública que va fer Mas en el congrés de CDC d'impulsar una llei d'Hisenda pròpia si Madrid no s'avenia al pacte fiscal. "Catalunya tindrà Hisenda pròpia per la via del pacte o per la via, diguem-ne, de la pròpia decisió", va sentenciar Mas al Parlament fa escassament tres setmanes, una via que portaria el país a "un escenari desconegut".

Convergència ha acceptat en nom de la unitat guardar en el calaix aquest avís. Fer com si no hagués existit i centrar-se a eixamplar el consens polític entorn del pacte fiscal sense "trifulgues" ni "matisos", segons va defensar Pujol. I és que la petició del nou model "ja té més musculatura al país que a la política". Navarro, però, va fer un últim retret a Mas abans de silenciar l'hemeroteca en recriminar-li que calen "espais d'acord" en lloc de "crear desconfiança" amb anuncis d'una Hisenda pròpia sense saber "on ens podria portar". El líder socialista va assegurar que la unitat de CiU i PSC és clau per garantir l'èxit d'una negociació "davant el govern del PP més centralista de la història". Pujol fins i tot va instar els populars catalans a votar al Parlament.

Aquest acord arriba a temps per a la cimera de líders polítics de dimecres per captar l'estat d'ànim dels partits. Però el fet que formalment CDC accepti no mostrar totes les seves cartes no implica que hagin enterrat definitivament el seu full de ruta. De fet, les sessions de formació interna a les bases per defensar la Hisenda pròpia han seguit aquest cap de setmana. Aquestes trobades, que mobilitzen alguns dels dirigents de Convergència, s'emmarquen en la campanya Ara, Hisenda pròpia , que, tanmateix, ja s'havia d'haver fet pública però se n'ha ajornat la presentació dues vegades. A més, Pujol va negar ahir divergències amb Unió entorn d'un pla B que, tot i que silenciat, segueix present.

stats