POLÍTICA
Política 23/06/2012

CDC aposta per un "acte unilateral de sobirania" si fracassa el pacte fiscal

El secretari d'organització de CDC reclama a Sánchez-Camacho que no negociï en paral·lel amb Rajoy i sigui lleial a Mas

Acn
3 min
Josep Rull, durant l'entrevista amb l'ACN

BarcelonaEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, ha reclamat al PPC d'Alícia Sánchez-Camacho que no negociï en paral·lel el pacte fiscal amb el president espanyol, Mariano Rajoy, sinó que sigui "lleial" al president de la Generalitat, Artur Mas. "Els ajuts que puguin venir que vinguin, però no volent gestionar acords en paral·lel. El gran acord és el del Parlament amb el govern espanyol, el que liderarà el president de la Generalitat", ha subratllat en una entrevista a l'ACN, on ha avisat l'Estat que Catalunya "no es resignarà" si no aconsegueix el pacte fiscal per la via del diàleg. En aquest sentit, ha insistit en fer un "acte unilateral de sobirania", en referència a la Hisenda pròpia. "Catalunya no es farà enrere i no es resignarà a acceptar un sistema que perjudica greument aquest país i posa en risc la cohesió social de Catalunya", ha insistit. És més, ha subratllat que una negativa portaria a una situació de "xoc de legitimitats democràtiques", i aquest és un escenari, al seu parer, que no desitja ningú, ni l'Estat ni Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rull s'ha dirigit al PPC per preguntar-li si vol estar en la banda catalana de la negociació o en la part espanyola, qüestió que també ha fet extensiva al PSC, tot recordant que els socialistes catalans no van posicionar-se a favor de Catalunya durant la tramitació de l'Estatut al Congrés. "El que demanem és que siguin lleials a l'acord del Parlament, que hi hagi una posició clara d'acceptar que la negociació la farà el president en nom del Parlament. Pregaríem que no hi hagués una interferència a l'hora de buscar negociacions en paral·lel", ha reclamat el dirigent convergent.

De fet, la pròpia Alícia Sánchez-Camacho ja ha anunciat que traslladarà la seva proposta de pacte fiscal al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per acudir a la segona cimera amb una posició consensuada amb el govern espanyol. Si després d'aprovar-se al Parlament un pacte fiscal per negociar a Madrid, la popular volgués continuar amb les seves gestions, Rull ha opinat que hauria de fer-ho sempre amb l'acord de Mas, "per lleialtat institucional amb el president de la Generalitat i amb Catalunya", i sempre dintre de l'estratègia global de la negociació. També ha aprofitat per reclamar a PPC i a PSC que tinguin la mateixa posició que tenen els seus companys de partit a Euskadi i Navarro. Apel·lant a la líder popular, ha subratllat que "ja que copia molts elements i línies polítiques dels seus referents a altres comunitats, podria copiar el millor referent"

No "eternitzar" la negociació com amb l'Estatut

Sobre la negociació amb Madrid, ha cridat a no "eternitzar-la", ni aquí a Catalunya ni després a Madrid, com va passar amb l'Estatut. "Ens hem de conjurar tots per evitar que es produeixi un procés llarg, feixuc, incomprensible per a molta gent com va ser el de l'Estatut", ha opinat. El secretari d'Organització de CDC ha fet un altre advertiment a l'Estat. Tot i que no ha volgut parlar explícitament de 'pla b', sí que ha deixat clar que Catalunya "no es resignarà" en cas d'una negativa del govern del PP sobre el pacte fiscal. "Si ens diuen que no, nosaltres no ens resignarem i haurem de veure quin és el camí que hem d'assumir. Un 'no' no tindrà com a conseqüència un pas enrere", ha alertat.

Rull també ha tingut paraules per al PSC, a qui ha demanat que mantingui la mateixa posició a Catalunya i a Madrid sobre el pacte fiscal. "Aquesta és una base que no està escrita però que sí que és exigible", ha argumentat. Al seu parer, les formacions que arribin a un acord a Catalunya han de mantenir la mateixa postura a Madrid, i potser és per això que es pot explicar, ha afegit, "la posició temorenca" del PSC per arribar a una posició més concreta.

I és que Rull ha remarcat que el document que va plantejar el primer secretari dels socialistes, Pere Navarro, és un document que "si té una característica important és la de la inconcreció". De fet, el dirigent de CDC ha opinat que la negociació amb Madrid s'ha de plantejar precisament des de la concreció, perquè "com més ambigua sigui la posició del Parlament, més dèbil serà la posició negociadora de Catalunya".

Obert a compareixences de presidents de caixes

Sobre la comissió d'investigació de les caixes ubicades a Catalunya, Rull no ha descartat en cap cas que es puguin produir compareixences de presidents d'entitats. "Qualsevol interlocutor, i com més alt millor, ens ha de poder servir per fer bé la nostra feina", ha argumentat. En posar-li l'exemple concret del socialista Narcís Serra, ha apuntat que "no hi hauria d'haver cap dificultat" en aquest sentit. Pel que fa a les conclusions, ha demanat que no sigui una comissió de "pim pam pum polític", sinó que es proposin solucions per evitar errors en el futur.

stats