CANVI DE CICLE
Política 24/11/2015

CDC impulsarà el nou partit abans de dissoldre les sigles

Mas reitera que hi haurà eleccions al març si la CUP no el vota com a president

Oriol March
4 min
El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, va explicar als dirigents del partit els plans de futur de CDC. També en va parlar Josep Rull, al seu costat.

BarcelonaConvergència Democràtica de Catalunya, partit fundat l’any 1974 i segurament la formació política més important de l’etapa autonòmica, es convertirà en història en els primers sis mesos del 2016. Els nacionalistes impulsaran unes noves sigles en els primers compassos de l’any vinent i, després, faran servir el congrés de CDC per encaminar la seva dissolució. Segons alts dirigents consultats per l’ARA, s’arribarà a aquest conclave en un moment en què el nou partit -encara sense nom i que es crearà a través d’una crida a la “confluència” a altres partits i entitats- ja tindrà una estructura definida i amb els càrrecs designats. Reformar el partit actual ja és cosa del passat: el futur passa per aixecar un edifici nou.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’encarregat d’explicar aquesta estratègia davant la direcció de Convergència va ser Artur Mas, que diumenge ja va avançar la creació d’una nova formació en l’acte de presentació de la candidatura de Democràcia i Llibertat, la coalició impulsada per CDC de cara al 20-D. L’anunci de la gènesi d’una nova formació, segons diversos alts dirigents, estava prevista des de feia setmanes i “es podria haver fet abans”. El comitè de direcció i el secretariat permanent fa setmanes que debaten la proposta, que no s’ha explicat per atzar abans de la campanya de les espanyoles. “L’anunci del nou partit, de fet, és un missatge també electoral”, assenyalen a la sala de màquines de Convergència. El partit farà ara un exercici de “pedagogia” a la militància per detallar tot el procés intern.

Postindependència

Com ha de ser la nova formació? Segons va explicar el coordinador general, Josep Rull, ha de ser una força de centre que eixampli l’espai del sobiranisme des d’una proposta moderada i que, de passada, es prepari per gestionar l’escenari posterior a la independència. “Hem de ser un partit normal per a un país normal”, va resumir. Una de les preocupacions de CDC és que no hi hagi cap “buit legal” entre la formació del nou partit i l’enterrament de les sigles actuals. “El tancament serà progressiu”, asseguren fonts de la cúpula. “La liquidació pot trigar entre dotze i divuit mesos”, assenyala una font consultada.

Convergència, en aquests moments, té un deute de 3,5 milions d’euros i sis processos judicials oberts que l’esquitxen. Aquestes qüestions les assumiria el comitè executiu del partit -la direcció- un cop arrenqui el procés de dissolució, sempre que no es designi una “comissió liquidadora” inclosa en l’article 119 dels estatuts de CDC.

Un dels aspectes que preocupen la direcció és l’escenari de no acord entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura. “S’obriria el debat sobre si anar a les eleccions al març amb les noves sigles”, apunta un alt dirigent consultat. De moment, Mas va insistir davant dels seus, a porta tancada, que si ell no és president hi haurà comicis. També va demanar transmetre insistència pública en l’acord i va reclamar evitar discrepàncies entre dirigents.

Negociació en marxa

Fonts coneixedores de les negociacions entre els dos partits independentistes apunten que hi ha “marge” per a l’acord i que les reunions de la setmana passada “conviden a ser més optimistes” que fa uns dies. En tot cas, damunt la taula no hi ha només la investidura, sinó també un marc d’estabilitat parlamentària per al futur Govern. Dins l’executiva de CDC es van poder sentir almenys dues intervencions sobre les converses amb la CUP. Una va defensar que la declaració de ruptura “va ser un error” perquè va crear la percepció que Junts pel Sí estava “atrapada” per l’esquerra alternativa. Una altra va demanar que l’acord no sigui “a qualsevol preu”.

El president en funcions va indicar que seria una “traïció” fer marxa enrere en el procés, tot i assenyalar que l’acord no serà -com li havia demanat prèviament un quadre territorial de pes- “a qualsevol preu”. Mas també va demanar als dirigents que se centrin en les eleccions espanyoles del 20-D, on CDC es juga part del crèdit. “Les enquestes de finals d’octubre ens donaven entre 12 i 13 diputats, però ara anem a la baixa”, assenyalen fonts convergents a l’ARA.

Diversos dirigents consultats observen el president en funcions amb ganes de liderar les noves sigles a pesar de viure les setmanes més complicades de la seva carrera. “S’implicarà a fons en aquest procés”, defensen. Un dels aspectes que a hores d’ara semblen descartats és que la futura formació respongui al nom de Democràcia i Llibertat, com la coalició del 20-D. De moment, les dues altres formacions que la integren -Reagrupament i Demòcrates de Catalunya- s’han desmarcat de la futura confluència. Ara bé: fonts nacionalistes assenyalen que el model no passarà per la federació -a l’estil de la CiU que va morir políticament al juliol-, sinó per la fusió de partits. “El mirall és l’any 1974”, assenyalen veus consultades, rememorant que la CDC impulsada per Pujol va incloure diverses formacions del catalanisme polític.

Futurs lideratges

Què passa amb els tres aspirants -Josep Rull, Jordi Turull i Germà Gordó- a la secretaria general de CDC? “Està tot obert, i tothom manté les opcions”, assenyala un dirigent. Això sí: els que vulguin aspirar a un càrrec en el futur partit hauran de passar per primàries, segons avisen fonts nacionalistes. Les noves sigles de Convergència pretenen girar full per passar a una estructura més àgil i participativa, allunyada de l’ombra de la corrupció.

La CUP avisa que un debat “Mas o març” els pot “fracturar”

La negociació per a la investidura del president de la Generalitat pot “fracturar” la CUP si es planteja en termes de “o Mas o març”. Així ho va dir ahir el diputat de l’esquerra alternativa Benet Salellas en una entrevista a Televisió de Girona. Admetent implícitament que hi ha debat intern a la formació, el parlamentari gironí va avisar Junts pel Sí que el procés sobiranista necessita que la CUP “existeixi amb totes les seves forces, matisos i pluralitat”. Per això, va alertar dels riscos de fer-los triar entre el líder de CDC o les eleccions anticipades. Si és així, “la ruptura pot produir-se”.

stats