06/03/2015

CDC guanya el pols a Unió i situa Erra de cap de llista a Vic

3 min
CDC guanya el pols a Unió 
 I situa Erra de cap de llista a Vic

BarcelonaCap a mitjans de la setmana passada, CDC i Unió van fer un primer pas per resoldre l’embolic generat al voltant de la seva candidatura a Vic: tot i les càbales i l’intercanvi d’amenaces i advertiments dels últims mesos, els dos partits van decidir que no trencarien i que es presentarien plegats. Però encara quedava per determinar el més difícil: a qui correspondria el número u de la llista. Els dos socis de federació s’havien enrocat amb els seus candidats ja proclamats i no semblaven disposats a renunciar-hi: Anna Erra era el nom dels convergents i Josep Arimany era l’aposta dels democristians. Ni les negociacions entre les direccions locals de cada partit ni les converses al més alt nivell havien aconseguit desbloquejar l’entesa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Veient el desgast i que s’esgotaven els terminis per confeccionar les candidatures per a les eleccions del 24 de maig i sense que les parts en conflicte trobessin el desllorigador, es va decidir que la fórmula per desempatar fos obrir un procés de consultes a nivell local. L’operació, segons fonts dels dos partits consultades per l’ARA, incloïa un sondeig d’urgència i contactes diversos amb representants de la societat civil del municipi. Els resultats han sigut favorables al nom d’Erra i han permès decantar finalment la decisió en favor de la candidata de CDC.

La reunió definitiva per certificar l’acord sobre el cap de llista es va fer ahir a Barcelona. A més d’Erra i Arimany hi van assistir Ramon Espadaler i Maria Carme Bover, d’Unió, i Josep Rull i Lluís Corominas, de Convergència. Amb les conclusions del procés de consultes sobre la taula, Erra va ser ratificada com a nova cara electoral de CiU a Vic i es va acordar que així es comunicaria immediatament en una roda de premsa -l’oferirien els dos junts, per confirmar d’aquesta manera que la decisió era fruit del consens i que no hi havia trencadissa- a la capital d’Osona.

Erra i Arimany -que malgrat l’estira-i-arronsa dels últims mesos mantenen una bona relació personal- van assegurar que la solució final s’havia pactat “des de Vic”, sense que vingués imposada des de les seus centrals dels respectius partits a Barcelona. El que no van voler donar per tancat és si Arimany concorrerà als comicis com a número dos de la candidatura. Ell va deixar entreveure que hi està disposat i Erra, amb qui ha treballat braç a braç durant aquests últims anys a l’Ajuntament de Vic, compta amb ell. Fonts democristianes, però, asseguraven ahir que “no és tan clar” que Arimany acabi formant part de la llista. “Ha sigut un senyor, però és ell qui haurà de decidir si s’hi avé”, afegien.

Per a Unió, de fet, el desenllaç d’aquest tens pols preelectoral ha sigut desolador. Els de Josep Antoni Duran i Lleida perden l’opció de revalidar la principal alcaldia obtinguda el 2011 i cedeixen el cap de cartell als seus socis de federació per primer cop des del 1995, quan el democristià Jacint Codina va ser escollit alcalde. El 2007 li va agafar el relleu Josep Maria Vila d’Abadal, que l’any 2012 va estripar el carnet d’Unió per desavinences sobre el procés amb Duran, però que s’ha mantingut al capdavant de l’alcaldia.

Sense compensació per a Unió

D’acord amb els protocols de la federació, en els municipis on CiU hagi obtingut la victòria en els comicis anteriors, el primer lloc de la nova candidatura correspon al partit que va encapçalar l’última llista. Per aquesta raó Unió reivindicava mantenir la primera plaça a Vic. Però CDC, que l’havia hagut de cedir el 1995, volia recuperar-la aprofitant l’adéu de Vila d’Abadal. Fonts de CDC garanteixen que l’acord a què s’ha arribat no inclou cap compensació per als seus socis. Davant la incerta relació de CDC i Unió, que encara han de decidir si es presenten plegats a les eleccions del 27-S, els convergents confien en Erra per guanyar-se l’alcaldia de Vic.

stats