Política 22/03/2012

Les esmenes independentistes es debatran al congrés de CDC després de ser rebutjades pels ponents

S'ha tombat el 56% de les 1.493 esmenes a la ponència ideològica, s'ha acceptat el 30 i s'ha transaccionat el 13%

Acn
3 min

BarcelonaEl congrés de CDC debatrà la major part de les esmenes presentades a la ponència ideològica que fan referència a la independència o a l'Estat propi. Els ponents les han rebutjades perquè volen mantenir-se en els termes que estableix el text, és a dir, marcar-se l'objectiu d'avançar cap a la "plena sobirania" però sense anar més enllà. Fonts del partit han explicat a l'ACN que s'ha rebutjat el 56% de les 1.493 esmenes a la ponència 1, s'ha acceptat el 30 i s'ha transaccionat el 13%. Les de caire independentista representaven l'11% del total de les esmenes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sí s'ha donat el vistiplau a algunes aportacions que fan èmfasi en què el pacte fiscal és el pas previ a la sobirania política. La ponència ideològica de CDC, que porta per títol 'La transició nacional' i que ha coordinat Francesc Homs, aposta per avançar cap a la "plena sobirania" després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. En concret, el text apunta que la centralitat política a Catalunya "s'ha desplaçat cap al sobiranisme sense complexes" i que cal desplegar una estratègia que vagi consolidant el canvi de mentalitat i el canvi cultural "que haurà de portar Catalunya cap a la plena sobirania".

Davant d'aquest plantejament s'havien presentat més de 150 esmenes (l'11% del total) que reclamaven anar més enllà en l'eix nacional i apostaven per parlar d'independència, d'emancipació o de l'estat propi. Un gruix important d'aquestes aportacions provenien de la JNC, les joventuts del partit.

Segons han confirmat fonts del partit, aquestes esmenes no han estat acceptades i quedaran vives per poder-les debatre durant el congrés, que comença divendres a Reus i que acabarà diumenge amb Oriol Pujol com a nou secretari general del partit en substitució d'Artur Mas, que passarà a ser-ne el president.

El redactors de la ponència consideren que el text ja recull l'esperit que volen marcar en aquest congrés, la sobirania, és a dir, l'exercici del dret a decidir, que és on, al seu parer, poden agrupar majories més àmplies dins de la societat catalana. Sí s'ha donat llum verda a algunes modificacions més tècniques, com per exemple intercanviar "nació plena" per "plenitud nacional".

En l'àmbit del pacte fiscal, s'han incorporat algunes esmenes que li donen més concreció. La ponència establia tres fases que passaven per buscar la majoria més àmplia possible al Parlament, la negociació amb l'Estat i aprovar una Llei de consultes populars que permetés, si fos el cas, fer-ne una sobre aquesta qüestió. El text ja apuntava que el pacte fiscal era la primera estació cap a la sobirania plena, i per això s'han acceptat algunes esmenes que redunden en això, com per exemple una que remarca que la sobirania fiscal és entesa com el "pas previ indissociable de la sobirania política de Catalunya, que és l'horitzó final".

A més, s'afegeix un nou punt a l'estratègia sobre el pacte fiscal, una quarta etapa, que consisteix en impulsar un pla de sensibilització a tota la ciutadania sobre el dret a decidir com el pas necessari de l'autodeterminació i la plena sobirania nacional.

D'altra banda, també s'han acceptat esmenes que fan referència a l'economia productiva i a l'àmbit més social. Tot i que la ponència es remet a la celebració de dues convencions, una identitària i l'altra sobre reactivació econòmica i estat del benestar, aquestes esmenes incorporen al text de la ponència alguna referència més sobre la crisi. Així mateix, s'han introduït també algunes esmenes sobre regeneració democràtica i ètica.

Les xifres

Inicialment s'havien presentat 1.504 esmenes a la ponència ideològica, però finalment van quedar-ne 1.493, ja que la resta van ser retirades. D'aquestes, els ponents han acceptat 455 (30,47%), han transaccionat 196 (13,12%) i han rebutjat 842 (56,39%).

Pel que fa a la ponència dos, la d'organització, s'havien presentat 880 esmenes, però van quedar finalment 841, de les qual s'han tombat 384 (45,65%), se n'han acceptat 267 (31,74%) i s'han transaccionat 190 (22,59%).

stats