Política 09/06/2012

CDC assegura que un rescat bancari de l'Estat no paralitzarà les reclamacions catalanes de pacte fiscal

El partit ha començat aquest divendres a 11 ciutats diferents la campanya per formar 4.000 militants en les qüestions principals del futur model de finançament

Acn
3 min

Sant Feliu de LlobregatEl secretari d'organització de CDC, Josep Rull, s'ha mostrat contundent aquest dissabte a l'hora d'afirmar que la negociació del pacte fiscal que reclama Catalunya continuarà en paral·lel a un hipotètic rescat europeu dels bancs espanyols. Rull ha assegurat que el rescat bancari, que en les darreres hores sembla haver entrat en la fase decisiva, aportarà "tranquil·litat" al sistema financer de l'estat espanyol, però ha afirmat que el debat del pacte fiscal no esperarà a la sortida de la crisi, ja que és un element clau "per sortir de la crisi". Rull ha recordat que els diners per assolir el pacte fiscal ja existeixen i no s'han de demanar a ningú, perquè "són els diners dels catalans". "Pot ser un element que doni tranquil·litat per poder continuar avançant cap a la sortida de la crisi", ha opinat Rull del possible rescat bancari en què la UE i l'FMI estarien treballant conjuntament amb el govern espanyol. Tot i això, ha insistit que aquest rescat no afectarà l'agenda que el Govern s'ha fixat per al pacte fiscal. Segons Rull, són debats "paral·lels".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a secretari d'organització de CDC, Josep Rull ha participat aquest dissabte en una de les 11 reunions que s'han fet arreu de Catalunya sota el títol 'ara Hisenda pròpia'. Des de l'auditori del Casal de la Gent Gran de Sant Feliu de Llobregat, Rull ha explicat a un centenar de militants els punts clau de la proposta de pacte fiscal que vol impulsar el Govern: "Que els diners que generem els catalans es quedin majoritàriament a Catalunya i que Catalunya genera prou riquesa com per no estar patint com pateix en la situació actual".

Rull ha posat sobre la taula la reclamació de la clau de la caixa per decidir sobre la recaptació, gestió, liquidació dels impostos i tenir la capacitat normativa sobre els tributs. A més, ha destacat que Catalunya "vol avançar cap al model fiscal del País Basc i Navarra" i que, per fer-ho, no cal sortir de la Lofca sinó "suprimir el cafè per a tots".

Durant els dos propers mesos, CDC té previst formar 4.000 militants del partit perquè facin arribar als seus àmbits d'actuació la necessitat d'acabar amb el dèficit fiscal que pateix Catalunya. A més de les reunions que s'han fet arreu del territori, es crearan grups de treball per dividir les tasques. "Hem de ser capaços de transmetre el missatge en una conversa de tres minuts", ha apuntat Rull. Per això, des de CDC s'ha facilitat material bàsic que inclou alguns dels greuges que genera el dèficit fiscal: "el dèficit fiscal l'any 2009 era de 16.409 milions, la qual cosa vol dir que cada català de mitjana paga 2.200 euros a l'Estat cada any i no tornen".

De manera simultània a la reunió que Rull ha tingut amb militants del Baix Llobregat a la capital de la comarca, diversos dirigents de CDC més s'han mobilitzat arreu del territori: el senador Jordi Vilajoana a Cervera; el diputat al Congrés Pere Macias a la Seu d'Urgell; les diputades al Parlament Meritxell Borràs i Ramona Barrufet a les Borges Blanques; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, a Matadepera; el vicepresident del Parlament, Lluís Corominas, a Mollerussa; l'alcalde de Figueres, Santi Vila, al districte de Nou Barris de Barcelona; el portaveu parlamentari, Jordi Turull, a Olot; el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, a Sant Adrià de Besòs; el portaveu del Govern, Francesc Homs, a Sant Quirze del Vallès, i el conseller d'Interior, Felip Puig, al districte de Sarrià de Barcelona.

stats