ALIANCES DE L'EXECUTIU
Política 06/08/2012

CDC reclama el suport d'ERC per a l'embat amb l'Estat

El Govern vol el suport d'ERC per a la recta final de la legislatura. Li cal una majoria forta al Parlament per fer el pols amb l'Estat en el pacte fiscal i, si no l'obté, avançar unes eleccions de caràcter plebiscitari.

Roger Tugas
3 min
UN SOCI CADA COP MENYS SECUNDARI  El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós (al fons), ha ofert els vots del seu partit a Artur Mas a canvi d'avançar cap a l'estat propi i d'una política econòmica que consideri una fiscalitat més progressiva. En un principi només  es posaven d'acord en temes nacionals, però en els últims plens els republicans  han assolit acords amb CiU en qüestions com l'ocupació, on fins ara l'aliat natural  era el PP. Aquestes excepcions podrien passar a ser la norma aviat.

BARCELONALa cruesa de la crisi, l'actitud fèrria de Mariano Rajoy amb Catalunya i el fantasma d'un rescat d'Espanya de conseqüències imprevisibles està accelerant i radicalitzant el full de ruta d'Artur Mas. Poc després del ple més important de la legislatura, que va avalar la demanda de pacte fiscal, el panorama és desolador: l'executiu no pot pagar els compromisos, serà rescatat per Madrid i Rajoy no vol ni sentir a parlar de nou finançament. Per si no fos prou el PP ja ha avisat Mas que al setembre decidirà si li manté el suport al Parlament. És una amenaça gens velada: garantir el suport als ajustos passa per aparcar l'agenda nacional. Un requisit que el Govern rebutja, i per tant ha girat la vista a ERC per poder mantenir la pressió a Madrid sense patir a cada votació al Parlament. "En les negociacions els plantejarem que anirem a totes amb el pacte fiscal a canvi d'estabilitat parlamentària", explica un dirigent de CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer de verbalitzar-ho va ser dissabte el secretari d'organització de CDC, Josep Rull, que va afirmar a l'agència Efe: "Seria convenient que les forces nacionalistes que hem avalat el pacte fiscal puguem ara treballar juntes per garantir la governabilitat". I ahir s'hi va afegir el conseller d'Interior, Felip Puig, que va defensar a COMRàdio que "tot el que signifiqui trobar un punt de concordança amb ERC i altres forces catalanistes serà necessari", perquè "el PP cada cop ho fa més difícil tant a Espanya com a Catalunya". Per ara s'han pronunciat dirigents del sector més sobiranista de CDC, però l'aposta és compartida per bona part del partit i s'abordarà aviat. El PP vol escenificar el trencament en el debat de política general del 25 de setembre, i llavors ja correrà certa pressa de cara als pressupostos, que el Govern farà públics a la tardor.

La impossibilitat d'un acord amb els republicans podria forçar Mas a avançar les eleccions a finals d'any, tot i que la tesi més probable apunta a una convocatòria la primavera del 2013. En aquest cas no dependria tant dels comptes com d'un cop de porta sonor de Rajoy al pacte fiscal. I no serien unes eleccions més. El mateix Rull va revelar a l'agència Efe el pla B de Mas si no obté el projecte estrella de la legislatura: "O pacte fiscal o independència". El número tres de CDC va aclarir els eufemismes usats fins ara i va cridar Madrid a aprofitar l'"enèsima proposta de pacte". Com recorda, el congrés de CDC del març va fixar una premissa concreta per encetar el trajecte cap a l'estat propi: "La denegació per part del govern espanyol del pacte fiscal seria la condició necessària i suficient per convocar un referèndum d'autodeterminació".

Crides a la coalició de CiU i ERC

La consulta ciutadana, però, no és l'opció preferida a CDC, que prioritza la contesa electoral amb caràcter plebiscitari. "Qualsevol mecanisme que permeti una expressió directa de la voluntat del poble de Catalunya serà vàlid", es limita a dir Rull. Així, CiU incorporaria la independència en el seu programa i, si els partits que hi apostessin obtinguessin una majoria clara, el nou Parlament podria proclamar la separació d'Espanya. "El missatge és unívoc a CDC", afirma un dirigent nacionalista, que afegeix que tothom a la formació té clar que el pacte fiscal és "l'última possibilitat" d'entesa amb Madrid. De fet, fins i tot alguns sectors com la JNC -satisfets pel nou rumb, després de defensar tant de temps la via sobiranista i criticar els pactes amb el PP- aposten per presentar en els hipotètics comicis de la primavera una coalició amb ERC i altres defensors de l'estat propi.

Aquest horitzó de trencament seria l'esquer per al suport dels republicans, que per ara mantenen condicions com frenar les retallades o tirar pel dret amb la Hisenda pròpia. El canvi radical de soci, però, seria el pròleg desitjat per CDC per donar credibilitat a un programa netament sobiranista. No seria creïble defensar-lo en campanya si fins a l'últim ple CiU hagués pactat amb el PP. La incògnita aquí és Unió, reticent al sobiranisme i als acords amb ERC. El seu líder, Josep Antoni Duran i Lleida, de moment demana a Madrid que eviti el xoc de trens i s'obri a parlar del pacte fiscal.

stats