Política 29/05/2015

El jutge ordena l'embargament preventiu de les 15 seus de Convergència pel cas Palau

CDC va posar a la disposició del jutjat aquestes propietats després d'emparaular la venda del seu quarter general a Barcelona, que inicialment era la garantia de la seva responsabilitat civil

Efe
2 min
La seu de Convergència, al carrer Còrsega de Barcelona, en una imatge d'arxiu.

BarcelonaEl jutge que investiga el cas del Palau de la Música ha acordat l'embargament preventiu de les quinze seus que CDC va posar a la seva disposició per assegurar la seva responsabilitat civil en l'afer per la seva possible responsabilitat civil en l'espoliació. El magistrat ha demanat a l'Agència Tributària que taxi les finques ofertes en garantia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts judicials, el titular del jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona ha estimat la petició de la Fiscalia, que demanava l'embargament preventiu d'aquests 15 locals, distribuïts en 23 propietats. CDC va posar a la seva disposició aquestes finques quan va emparaular la venda de la seva seu central a Barcelona, que inicialment era la garantia de la seva responsabilitat civil.

CDC va comunicar el mes passat al jutge que es disposava a vendre la seu que havia dipositat com a garantia de la seva responsabilitat civil, que en el seu moment no va arribar a ser embargada, i en substitució d'aquest immoble li va lliurar una llista de 15 dels seus locals perquè els acceptés com a aval.

La Fiscalia va demanar llavors al jutge l'embargament d'aquestes seus, així com una taxació independent dels locals, i va sol·licitar que dupliqués fins als 6,6 milions la fiança imposada al partit per, suposadament, haver-se lucrat amb el pagament de comissions de Ferrovial a través del Palau de la Música.

El magistrat ha donat llum verda a l'embargament dels 15 locals sol·licitat per la Fiscalia, però de moment ha rebutjat elevar a 6,6 milions la responsabilitat civil (fixada inicialment en 3,6 milions), a l'espera que sigui ferma la interlocutòria que va dictar dilluns passat per donar per tancada la instrucció del cas.

El jutge sí que ha atès la petició del fiscal perquè es faci un peritatge independent de les finques, sobre les quals CDC va presentar un certificat de taxació emès al desembre del 2013 que estima en 3,6 milions el valor total dels immobles.

En el seu escrit, la defensa de CDC oferia com a garantia de la fiança quinze seus propietat de la formació repartides per tot Catalunya: Amposta, Barcelona, Castelldefels, Figueres, Granollers, Capellades, Lleida, Mataró (2), Móra d'Ebre, Reus, Sant Boi de Llobregat, Tarragona, Tortosa i Sant Feliu de Llobregat.

Alguna d'aquestes seus compta amb diverses propietats -diferents plantes d'un mateix edifici-, de manera que en total el nombre de finques embargades a CDC puja a 23, segons les mateixes fonts.

L'embargament de les finques impedeix a CDC la venda de les finques dipositades en garantia sense autorització judicial, a diferència del que ha passat amb la seva seu principal de Barcelona.

D'altra banda, tant la Fiscalia com l'acusació popular exercida per la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) té previst demanar al jutge que corregeixi la suma dels diners presumptament desviats a CDC a través del Palau de la Música, que el magistrat xifra en 5,1 milions en la interlocutòria que conclou la instrucció del cas, han indicat les mateixes fonts.

El jutge va reproduir en el seu escrit aquesta quantitat, que és la que el seu predecessor en la instrucció del cas, Josep Maria Pijuan, va establir inicialment, encara que en un aclariment posterior va corregir com a error i va elevar a 6,6 milions.

En el cas que finalment s'estableixi en 6,6 milions l'eventual responsabilitat civil a títol lucratiu de CDC pel saqueig del Palau de la Música, les finques aportades per la formació podrien no ser suficients, tot i que encara falta saber els resultats de la taxació ordenada pel jutge.

stats