ENQUESTA D'OPINIÓ
Política 22/12/2011

El Govern suspèn per primera vegada en una enquesta del CEO

Els ciutadans enquestats donen un 4,96 a l'executiu d'Artur Mas. Només els votants de CiU l'aproven, tot i que la majoria de catalans creu que necessita temps per aplicar les seves polítiques

Roger Tugas
2 min
El director del CEO, Jordi Argelaguet, durant la roda de premsa

BarcelonaEl director del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), Jordi Argelaguet, ha presentat les dades de l'enquesta de percepció de les polítiques públiques i valoració del Govern, realitzada en plena època preelectoral, del 5 d'octubre al 9 de novembre. Sigui com sigui, l'executiu català va suspendre per primera vegada en aquests sondejos, tot i que amb una ajustada nota del 4,96. De fet, tan sols puntuen per sobre del 5 els votants de CiU, que posen un 5,78. Els segueixen els d'ERC, amb un 4,81, els del PSC, amb un 4,44, els del PP, amb un 4,39, i finalment els d'ICV-EUiA, amb un 4,24. Argelaguet, però, va voler subratllar que arrodonida la nota mitjana és un 5 i que "enlloc del món se suspèn amb un 4,96". Igualment, un 49,4% dels enquestats desaprova la gestió del Govern durant l'últim, mentre que tan sols un 39,5% l'aprova. En tot cas, tan sols un 42,3% dels catalans creuen que el Govern no sap com resoldre els problemes del país i un 44,9% opina que sí que ho sap però necessita temps.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quant a les matèries concretes, el 44,4% dels enquestats assenyalen les retallades com el pitjor de l'executiu. I a l'hora d'aplicar austeritat, la via presa no sembla que la que agradi més. En resposta a una pregunta que pressuposa que "el Govern ha de retallar necessàriament la despesa pública", els enquestats apunten en un 59,4% dels casos l'atenció sanitària com a matèria intocable. Per contra, la més prescindible seria per un 33,5% la d'habitatges de protecció oficial, un aspecte que beneficia directament un percentatge menor de població.

Segons eixos d'actuació, els millor valorats pels catalans són transport públic –5,99–, ports i aeroports –5,76– i cultura –5,72–, mentre que per la taula baixa s'hi troben la lluita contra l'atur –3,4–, la lluita contra la temporalitat dels contractes –3,52– i els ajuts a les empreses –3,9–. Sigui com sigui, l'enquesta identifica un rebuig general cap a les cúpules de les institucions, ja siguin Govern, partits, justícia i sindicats.

stats