IMPLICACIÓ POLÍTICA DELS JOVES
Política 09/02/2012

Una enquesta demostra que els joves participen més en política però se senten allunyats dels partits

Els joves mostren més sentiment de pertinença a Catalunya respecte als adults

Acn
2 min

BarcelonaLa Generalitat ha presentat aquest dijous els resultats de l'Enquesta sobre Participació i Política a Catalunya 2011 (EPP), que compara les actituds i hàbits polítics entre adults i joves. Els resultats mostren que els joves s'interessen per la política tant o més que els adults, tot i que la seva participació electoral és inferior, ja que "no se senten identificats en una participació política que es limita a una votació cada 4 anys", ha explicat el director general de Relacions Internacionals i amb el Parlament, Joan Auladell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estudi es basa en 2.100 enquestes telefòniques realitzades l'any passat a persones de més de 15 anys. El treball de camp encarregat per l'Observatori Català de la Joventut ha sigut supervisat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat de Catalunya.

Interès per la política

Els joves i els adults s'impliquen en la política de forma pràcticament idèntica. De la mateixa manera, la satisfacció amb el funcionament de la democràcia reflecteix uns resultats del 52,9% per part dels joves i un 52,6% per part de la població adulta. En comparació amb l'enquesta realitzada el 2005, destaca l'augment de l'interès polític de la joventut en un 16,1% més.

Aquest increment d'interès s'explica en el fet que aquest col·lectiu està plenament socialitzat en el sistema democràtic i ha estat en contacte amb pràctiques participatives durant la infantesa a través dels seus pares. Segons les respostes al qüestionari, la principal diferència no es manifesta en el grau d'interès sinó en la forma de participació en la política. Els joves s'allunyen de la participació electoral, la militància política o la representació sindical i s'apropen al contacte amb el polític, formal o informal, per expressar-li les seves opinions.

Sentiment de pertinença a Catalunya

Un altre dels punts que s'han qüestionat a l'estudi ha sigut el sentiment de pertinença a Catalunya, que també es detecta més present en el jovent. En canvi, no es mostren excessives diferències pel que fa al dret a decidir sobre la independència de Catalunya, on 2 de cada 3 ciutadans pensen que Catalunya hauria de tenir dret a decidir sobre la seva independència.

Voluntariat i nul·la exclusió femenina entre els joves

Un altre dels aspectes analitzats ha sigut la participació en tasques de voluntariat, on destaca que un 15,5% dels enquestats participa en accions de voluntariat i que els joves mostren més grau d'implicació que els adults.

L'enquesta també demostra que les generacions més joves comencen a superar la desigualtat de gènere, ja que no hi ha dades significatives que diferenciïn els joves de les joves tant en l'interès polític com en l'associacionisme.

stats