Política 27/10/2014

La Fiscalia no aprecia irregularitats en el funcionament del CESICAT

El PP i el PSC s'hi van querellar arran dels estudis de l'ens públic controlat per Felip Puig per incrementar la seguretat

Efe
3 min
Felip Puig

BarcelonaLa Fiscalia ha arxivat les denúncies del PP i PSC sobre suposades irregularitats al Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (Cesicat), en no veure il·legals els seguiments a activistes en les xarxes ni el seu informe intern sobre com crear una "Agència Nacional de Seguretat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un escrit a què ha tingut accés Efe, la Fiscalia Superior de Catalunya ha acordat arxivar les diligències que va obrir arran d'una denúncia del PP, a la qual es va unir una altra del PSC, en no apreciar "l'existència de delicte" en l'actuació del Cesicat.

El PP va denunciar el Cesicat davant la Fiscalia per considerar que aquest organisme, que depèn del departament d'Empresa de la Generalitat, havia projectat crear una Agència Nacional de Seguretat i un servei d'intel·ligència o espionatge sense tenir competències per fer-ho.

De la seva banda, el PSC va presentar al desembre passat un escrit, que es va afegir a les diligències obertes per la Fiscalia arran de la denúncia del PP, en aquest cas per denunciar que el Cesicat havia fet un seguiment a activistes socials per encàrrec dels Mossos d'Esquadra.

El propi conseller d'Empresa, Felip Puig, va reconèixer al Parlament el mes de gener passat que el Cesicat havia elaborat entre el 2012 i el 2013 mig centenar de seguiments de persones i moviments socials, encara que va assegurar que va ser per motius de "seguretat" i no per "ideologia".

En el seu escrit, la Fiscalia al·lega que ha decidit arxivar les denúncies perquè, a instàncies del ministeri públic, el president del Cesicat va al·legar que el document que descriu el projecte de creació de l'Agència Nacional de Seguretat no era un escrit oficial del Govern, sinó que es tractava d'un document intern de treball.

Segons la versió esgrimida davant la Fiscalia pel responsable del Cesicat, aquest escrit no es tracta d'un document oficial del Govern i no va ser encarregat per l'executiu i a més la seva elaboració no va suposar despesa ni cap contracte.

A més, el responsable del Cesicat va precisar davant la Fiscalia que no s'ha adoptat cap acord sobre l'Agència Nacional de Seguretat per part de cap instància del govern català.

El responsable del Cesicat també va negar que hi hagués una aplicació per a mòbils que permetés al Cesicat controlar a distància els moviments dels seus usuaris, com advertia el PP en la seva denúncia.

La Fiscalia ha donat per bones les explicacions del responsable del Cesicat, pel que no aprecia l'existència de delicte.

A més, arran de la denúncia del PSC, la Fiscalia va demanar als Mossos d'Esquadra que aclarissin les seves relacions amb el Cesicat, pel que la policia catalana li va remetre un informe en el qual exposa que els dos organismes articulen mecanismes de coordinació en nom de complir millor les seves funcions.

Segons aquest informe, els Mossos van sol·licitar la col·laboració del Cesicat per obtenir informacions a la xarxa sobre moviments o actes que poguessin pertorbar la pau ciutadana, com concentracions, manifestacions o conflictes laborals, per aconseguir d'una manera "ordenada i esquematitzada" la major informació possible.

A més, segons l'informe remès per la policia catalana, dos agents dels Mossos treballen a la seu del Cesicat per col·laborar en possibles atacs a la seguretat del sistema.

"De l'examen de l'informe i de la documentació aportada pels denunciants s'ha de concloure que els treballs encarregats pels Mossos al Cesicat es corresponen amb les funcions pròpies del cos, a fi de la prevenció de fets delictius i garantir la seguretat ciutadana i l'ordre públic", remarca la Fiscalia en el seu decret d'arxiu.

Per aquest motiu, segons el ministeri públic, la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i el Cesicat s'emmarca "en principi, dins l'àmbit de les seves competències", sense que "en principi, s'apreciï vulneració del dret a la intimitat de cap persona o entitat".

stats