Política 28/07/2020

El CGPJ ajorna el nomenament de cinc magistrats per la represa de les negociacions per renovar aquest òrgan

El seu president, Carlos Lesmes, havia pressionat PSOE i PP amb l'elecció de nous jutges

Ara
2 min
El CGPJ ajorna el nomenament de cinc magistrats per la represa de les negociacions per renovar aquest òrgan

BarcelonaEl ple del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) ha acordat avui retirar de l'ordre del dia el nomenament de cinc jutges, tres dels quals a la sala segona del Tribunal Suprem, un altre a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries i el darrer a la presidència de l'Audiència Provincial d'Ourense. La decisió, ha informat l'òrgan judicial en un comunicat, s'ha pres per "la confirmació de l'existència de negociacions entre els grups parlamentaris per a la renovació de l'òrgan de govern dels jutges". El mandat del CGPJ va vèncer el 4 de desembre del 2018.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta decisió s'adopta després que al mes de gener el ple del CGPJ ja decidís paralitzar el nomenament de càrrecs judicials perquè el president d'aquest òrgan i també del Suprem, Carlos Lesmes, confiava poder renovar la direcció de la institució, un cop constituïdes les cambres després de les últimes eleccions generals i d'haver-se format govern. L'acord de retirar de l'ordre del dia els nomenaments ha estat aprovat amb 16 vots a favor i cinc en contra, els dels vocals Carmen Llombart, Núria Díaz, Àngels Carmona, Mar Cabrejas i Wenceslao Olea. Llombart ha anunciat la formulació d'un vot particular, al qual s'han adherit Díaz i Carmona.

Des de la finalització el desembre del 2018 del mandat de l'òrgan de govern dels jutges, Lesmes s'ha dirigit per carta en quatre ocasions als presidents del Congrés i del Senat instant-los a donar compliment al que disposa l'article 568 de la llei orgànica 6/1985 del poder judicial, que estableix que els presidents de les dues cambres han d'adoptar les mesures necessàries perquè la renovació del CGPJ es produeixi en els terminis fixats.

Davant la paràlisi de la renovació, Lesmes va ordenar la setmana passada, com va avançar l'ARA, incloure en l'ordre del dia del ple que els 21 vocals han celebrat avui el nomenament d'aquests cinc magistrats. Encara que no hi havia consens per a la selecció d'aquests magistrats, Lesmes pressionava amb aquesta amenaça el PSOE i el PP perquè tiressin endavant la renovació del CGPJ. Aquest dimarts la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha reiterat aquest dimarts en la roda de premsa posterior al consell de ministres que és "urgent la renovació dels òrgans constitucionals" i ha receptat discreció perquès les negociacions tinguin èxit. Així, ha confirmat que les converses entre els dos principals partits existeixen perquè, de fet, la Moncloa és el principal interessat en modificar l'òrgan de govern dels jutges.

stats