Publicitat
Publicitat

El ple del CGPJ escull avui nou president després de la dimissió de Dívar

La institució vol recuperar la credibilitat i la bona imatge després dels escàndols de l'anterior president

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) es reuneix avui, des de les 11.30 hores, en un ple extraordinari en què els seus vint vocals intentaran elegir nou president després de la dimissió de Carlos Dívar el mes passat per l'escàndol dels seus viatges en cap de setmana. L'ànim dels vocals és triar un nom que aconsegueixi un suport majoritari per recuperar la imatge i la credibilitat de la institució. Aquesta persona podria trobar-se entre els magistrats del Tribunal Suprem (TS) de més de 60 anys i hauria d'obtenir una majoria de tres cinquens, és a dir, els vots de 12 dels 20 vocals que componen el Consell.

L'elegit haurà de conduir a l'òrgan de govern dels jutges d'aquí a setembre del 2013, quan conclou el mandat de l'actual CGPJ. Amb tot, també hi ha qui ha considerat que la convocatòria del ple extraordinari per part del president en funcions, Fernando de Rosa, a proposta dels vocals Margarida Robles, Inmaculada Montalbán i Félix Azón, sense que abans hi hagués un consens previ, ha estat precipitada. Aquestes mateixes veus afegeixen que perquè el poder judicial no torni a donar la imatge que està partit en dos, el seu nou president hauria de ser escollit per 16 o 18 dels vocals, i no només per la majoria mínima necessària.

A la llista de possibles candidats que s'ha anat considerant en els últims dies s'hi troben Juan Antonio Xiol
actual president en funcions del TS , José Ramón Ferrándiz vinculat a la conservadora Associació Professional de la Magistratura (APM) , Carlos Granados fundador de l'associació Francisco de Vitoria , Santiago Martínez Vares, Jesús Corbal, José Manuel Sieira o Milagros Calvo. Qualsevol dels 20 vocals pot proposar candidats al començament del ple extraordinari i, una vegada que De Rosa digui que es pot començar a votar, no hi ha límit per al nombre de votacions que es requereixen fins que un candidat aconsegueixi els 12 vots mínims necessaris.

21D

Més continguts de

21D
PUBLICITAT

Totes les dades, notícies i anàlisis per entendre la convocatòria electoral

Vés-hi
PUBLICITAT
PUBLICITAT