Política 04/02/2012

Chacón: "Defensaré una Espanya unida i diversa"

"No em presento per gestionar una travessia del desert". "Si diem primàries, fem primàries; si diem esquerra, fem esquerra, si diem canvi, fem canvi", ha retret a Rubalcaba

Joan Rusiñol
3 min

SevillaAmb un to enèrgic, la candidata a la secretaria general del PSOE, Carme Chacón, ha assegurat que ella no es presenta per "gestionar una travessia del desert" sinó per construir "una majoria social". Un dard clar al seu contrincant, Alfredo Pérez Rubalcaba, a qui molts al PSOE veuen com un lideratge de transició cap a un relleu més jove. "Sense interinitats, sense demores, sense solucions transitòries", ha afirmat la política catalana."Per què hem de fer un congrés de transició? És que potser cal esperar a algú més savi que vosaltres? Aquí no cal esperar ningú. Sou la gent decisiva en un congrés decisiu". "L'únic error seria esperar, companys", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per ella, la "pregunta" que aquest migdia s'han de fer els delegats és si segueixen esperant o si es "posen dempeus ja". "O deixem que la història passi de llarg o fem història", ha clamat en un to gairebé de míting electoral, lluny de la calma professoral de Rubalcaba.

A Rubalcaba, una altra crítica directa: "Hem de ser coherents. Si diem primàries, fem primàries; si diem esquerra, fem esquerra, i si diem canvi, fem canvi".

Model d'Estat

Sobre el model d'Estat, hi ha passat de puntetes. Ha dit que hi ha "diferents accents" però que han de tenir un missatge únic clar. Ha assegurat que defensarà "una Espanya unida i diversa" on hi ha zones amb "singularitats que emanen de la seva cultura i la seva llengua" que ella es proposa preservar. Ho ha equiparat amb la necessitat de vetllar per les "singularitats" geogràfiques –com les Canàries o Ceuta i Melilla– o les especificitats del món rural.

Herència

"No comencem de zero, comencem de nou". Segons ha explicat, no cal renunciar a l'herència i a la història del partit. Ha mostrat la targeta de votació del 35è congrés del partit, on es va elegir Rodríguez Zapatero com a secretari general. Abans, havia afirmat: "El millor que m'ha passat en la meva vida política és treballar al costat de Zapatero". L'expresident no és avui al plenari.

"Quina força té aquesta cartolina..." ha afirmat. "Quanta gent poderosa en voldria tenir avui una". De seguida ha passat a criticar la gestió del PP al capdavant del govern, a qui ha retret que "en un mes no ha pres cap mesura contra l'atur". En aquest punt, ha assegurat que el PP i CiU són la mateixa dreta encara "que parlin idiomes diferents". "Aixequem aquest partit, ni un pas enrere!" ha exigit per defensar "les conquestes" socials que, segons ha dit, porten el nom del PSOE. Al mateix temps, s'ha mostrat oberta a treballar al costat dels altres partits progressistes i a donar suport a les mobilitzacions socials al carrer.

Pactes

Chacón ha esquivat el retret dels qui l'acusen d'estar massa a l'esquerra i ha dit que està disposada al "diàleg" amb el govern espanyol per als temes d'Estat. "Farem una oposició útil però significa útil a Espanya, als espanyols, no vol dir deixar-se utilitzar per a la dreta"."Una oposició útil és una oposició ferma".

La mà estesa a Rajoy l'ha combinat amb un discurs dur contra l'Església i la dreta alemanya. Proposa un Estat "laic perquè ja hem aguantat massa". A Angela Merkel l'ha responsabilitzat de part dels problemes que tés avui Europa.

"Aixequem-nos perquè els ciutadans lliures del futur no siguin esclaus d'aquest present", ha sentenciat.

Democràcia

Ha reclamat més democràcia interna dins del PSOE. "Faré una executiva de gent bona, però també de bona gent". Ha aventurat que, si guanya, "la nit serà llarga" perquè avui vol buscar un consens amb totes les federacions per fer un òrgan representatiu.

stats