Política 28/05/2011

Zapatero sobre Rubalcaba:"Un corredor que corre 100 metres en 10 segons, pot guanyar les eleccions en 10 mesos"

El president espanyol agraeix la "generositat" de Carme Chacón que va renunciar a la candidatura

J.rusiñol/m.codolar
3 min

MadridJosé Luis Rodríguez Zapatero ha anunciat oficialment que el candidat a la presidència del govern espanyol serà el seu vicepresident Alfredo Pérez Rubalcaba de qui ha dit que és "la persona que volen els companys i els votants". Ha expressat tota la seva "confiança" en un "corredor que, si ha estat capaç de córrer 100 metres en poc més de 10 segons, pot guanyar les eleccions en 10 mesos". Feia referència a la passió compartida pels dos per l'atletisme. Segons ha dit pot generar la "credibilitat" necessària en aquest moment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha dit que és "respectat" pel PP i "temut" pels "terroristes d'ETA". Ha reclamat al partit que "doni suport i defensi" Rubalcaba de les crítiques. De Carme Chacón, només ha agraït "la seva generositat" si bé li ha recordat que a ell li "agrada parlar bé de tots els companys". A la Moncloa no va agradar el to del seu discurs de renúncia a ser candidata a les primàries que, sobre el paper, s'obren avui. Ha quedat clar quan Zapatero ha reivindicat les essències "socialdemòcrates" del seu projecte que, segons va dir Chacón, s'han perdut.

Unes primàries de paper mullat

El president del govern espanyol ha recordat les grans victòries socialistes i s'ha preguntat:"Alfredo, per què no el 2012?". El vicepresident contestarà quan acabin les intervencions del membres del comitè federal, que són a porta tancada. Ell prendrà la paraula, en obert. Una constatació que el procés de primàries és només un formalisme perquè Rubalcaba, com a membre de l'executiva, no hauria de parlar avui. Si hi hagués un altre candidat (cosa improbable) no tindria la possibilitat de dirigir-se als més de 200 quadres del partit reunits avui a Ferraz.

Davant del màxim òrgan del PSOE entre congressos, Zapatero ha demanat "unitat i cohesió" per tornar a guanyar perquè el seu partit té "vocació majoritària". És a dir, una invitació a eventuals candidats a les primàries perquè hi desisteixin. La reunió d'ahir a Ferraz en que tots els secretaris regionals van expressar "el desig" que Rubalcaba sigui el candidat dóna poc oxigen a eventuals outsiders.

Per això ha reclamat que fessin auto-crítica "però només la necessària" perquè no sigui que "intentant entendre els que no ens van votar deixem d'entendre els que ens van votar". El secretari general dels socialistes ha fet cas a la vella guàrdia –Felipe González, Alfonso Guerra, Ramón Jáuregui, José Bono– que li reclamaven que tanqués ràpid el procés i se centrés en els problemes dels ciutadans.

La tensió es talla amb ganivet

Al comitè federal, Rubalcaba seu al costat de Carme Chacón i, si en anteriors ocasions conversaven animadament, avui de paraules, les justes. La ministra catalana ha optat per conversar amb el basc Rodolfo Ares, a la seva esquerra, i amb el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegut una mica més enllà. A les imatges que oferia en directe el PSOE, s'ha pogut constatar la fredor –o la tensió– entre els qui estaven destinats a competir pel lideratge al PSOE. Al final, les primàries han quedat en un foc d'encenalls després que ahir els barons del partit apostessin de forma unànime pel vicepresident primer. Quan Zapatero s'ha referit al successor, el partit ha evitat esquivar a Chacón. No s'ha pogut veure la seva reacció. Tampoc quan parlava d'ella.

El PSC ha acomboiat Chacón a l'entrada de la reunió, on ha arribat a peu i acompanyada de José Monilla, Celestino Corbacho i Manel Bustos.

Avui s'ha ratificat la conferència política el mes de setembre per parlar d'idees per evitar un congrés extraordinari que hauria comportat la dimissió en bloc de la direcció. Zapatero seguirà al capdavant del partit i del govern espanyol fins l'any que ve.

stats