Política 05/02/2018

CIS: El 21-D catapulta Cs al davant de Podem i a menys de 3 punts del PSOE

El PP passa d'un 33% en les generals del 2016 a un 26,3% actual en estimació de vot

Mariona Ferrer I Fornells
4 min
Units (però no tant) contra el Procés

MadridDe moment no aconsegueix entrar per la porta gran, però Albert Rivera ja té el que volia. El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del gener, que conté la primera estimació de vot des de les eleccions autonòmiques a Catalunya del 21 de desembre, el situa per primer cop a fregar de la lliga del bipartidisme. Després d'una sèrie de sondejos en què PP i PSOE havien aconseguit prendre aire després de les eleccions generals del 26-J, Rivera se situa ara a fregar de Pedro Sánchez a menys de tres punts percentuals i a pocs punts dels populars. El PP trauria un 26,3% dels vots; el PSOE, un 23,1%, i Ciutadans, un 20,7% si se celebressin ara eleccions a Espanya. Podem i les confluències, tot i guanyar mig punt percentual respecte a l'octubre, ja són la quarta força a l'Estat, amb un 19% d'estimació de vot.

Cau la preocupació per la independència

A diferència d'altres enquestes que s'havien publicat al gener, el PP aguanta l'ascens demoscòpic de Ciutadans en el CIS. Encara els separen gairebé sis punts percentuals de vot. Tant Mariano Rajoy com Pedro Sánchez es mantenen al capdavant després d'haver aplicat l'article 155 de la Constitució a Catalunya. No hi ha un càstig clar dels votants en aquest sentit. De fet, continua caient la preocupació per la independència. Si al novembre un 24,6% dels espanyols ho posaven com un dels majors problemes, ara aquestes persones suposen un 14,9%, gairebé deus punts menys. Augmenten 1,2 punts, en canvi, els partidaris que l'Estat reconegui a les comunitats autònomes la possibilitat de declarar la independència respecte el desembre fins el 10,6% dels enquestats, lluny del màxim del 12,4% del 9-N del 2014.

El PP perd gairebé 7 punts respecte al 26-J

Malgrat això, Mariano Rajoy no pot obviar que en les eleccions generals del 2016 va treure un 33% dels vots i que des de llavors ha perdut gairebé set punts. La seva caiguda és lenta, però sistemàtica. Pedro Sánchez, en canvi, ha perdut menys de dos punts respecte del baròmetre del juliol, que premiava el seu retorn a Ferraz, malgrat no haver abanderat cap canvi al Congrés, on l'oposició té majoria.

L'enquesta constata la por estesa al carrer Génova, que ha portat Rajoy a multiplicar els seus actes públics i les entrevistes a mitjans de comunicació per fer front a l'embranzida de Ciutadans. El baròmetre de l'octubre ja marcava el camí: Cs creixia fins a tres punts (del 14,5% del juliol fins al 17,5%) per l'efecte del Procés. Ara en suma 3,2% més per situar-se frec a frec a la lliga del bipartidisme, mentre que Units Podem es manté per sota de la lliga del 20% dels vots.

A més, gairebé un de cada tres votants del PP (32,3%) té "poc o cap confiança" en Mariano Rajoy, un percentatge que arriba al 78,2% si es tenen en compte tots els votants. Ara bé, el 66,6% dels que diuen haver votat els populars en les últimes generals expressen moltes (12,8%) o força (53,8%) confiança en el president espanyol. On sí suspèn de ple és respecte la resta de partits: el 82,6% dels que voten a Cs no li tenen cap o poca confiança; i el percentatge creix fins el 93,7% entre els votants del PSOE i el 99,5% entre els de Podem.

PSOE i Cs superen el PP en intenció directa de vot

On es veu l'ascens de Ciutadans, sobretot, és en abans de passar per la cuina del CIS: tant el PSOE com el partit d'Albert Rivera superen el PP. Els socialistes són els que tenen una millor dada (15,9%); els segueix la formació taronja, amb un 15,7%, i finalment el PP, amb un 15,5%. Qui més cau és Podem, juntament amb les confluències, amb només un 10,6%.

Rivera, el més ben valorat; Iglesias, el que menys

On triomfa de manera clara Albert Rivera és en la valoració de portaveus parlamentaris. És l'únic que aconsegueix superar la barrera del 4, amb una nota de 4,01 sobre 10. El segueix Pedro Sánchez, amb un 3,68, tot i no tenir acta de diputat. La pitjor nota, en canvi, és per a Pablo Iglesias, amb un 2,54, per sota fins i tot que el president del govern espanyol, que obté un 2,87. Pel que fa als líders catalans, Xavier Domènech (que ja no és portaveu al Congrés) treu un 3,53, Carles Campuzano (PDECat) un 3,17 i Joan Tardà (ERC) un 2,71.

Pel que fa el govern espanyol, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría continua sent la millor valorada amb un 3,58 malgrat la gestió de la crisi catalana i l'últim, com ja és habitual, el ministre d'Hisenda Cristóbal, Montoro amb un 2,33, per sota de la valoració d'Iglesias.

Un nou tripartidisme? PP i PSOE no sumen el 50% dels vots

Fa exactament tres anys el baròmetre del CIS consolidava el canvi de paradigma en la política espanyola amb la irrupció de Podem. Faltaven 11 mesos per a les eleccions del 20-D i al vell bipartidisme se li erigia competència, una competència que, en part, es va trencar per la irrupció de Ciutadans -tot i que amb molta menor mesura respecte al que indicaven les enquestes a les portes de les generals del desembre-. Ara, amb l'ascens del partit d'Albert Rivera, l'Estat enfronta un nou tripartidisme: PP, PSOE i Ciutadans, amb Units Podem, de moment, fora d'aquesta lliga. De fet, PP i PSOE ja no sumen el 50% dels vots, tal i com passava a principis del 2015.

Els comuns tornarien a guanyar a Catalunya

Pel que fa els partits catalans, els comuns tornarien a guanyar unes eleccions generals amb un 3,8% dels vots al conjunt de l'Estat. A ERC l'efecte del 21-D el beneficia i creix més d'un punt, fins a un 3,4%; el PDECat també augmenta d'un 1,6% a l'octubre a un 2%.

Baròmetre del CIS amb estimació de vot del gener de 2018
stats