ENQUESTA ELECTORAL
Política 06/11/2013

CiU es manté només quatre dècimes per sobre d'ERC, segons el CIS

La diferència entre els nacionalistes i els republicans era de 16 dècimes el gener

Roger Tugas
2 min
COMPROMÍS PER AL 2014
 Mas va refermar l'objectiu, pactat amb Junqueras, de fer la consulta el 2014.

BarcelonaEl baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) fet públic aquest dimecres dibuixa una pugna cada cop més renyida entre CiU i ERC en intenció de vot en unes eleccions al Congrés. Segons l'enquesta, la federació nacionalista obtindria ara un 2,9% dels vots de tot l'Estat, només quatre dècimes per sobre del 2,5% d'ERC, que igualaria així els seus millors resultats des de la transició, obtinguts amb Josep-Lluís Carod-Rovira al capdavant el 2004, quan va obtenir 8 diputats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'anterior baròmetre del juliol, però, el CIS situava CiU 8 dècimes per sobre d'ERC, el doble que ara, amb un 3,1% i un 2,3% en intenció de vot respectivament. La diferència a l'abril era encara més gran, amb els nacionalistes amb un 3,4% en intenció de vot i els republicans amb el 2%. En el primer baròmetre de l'any, al gener, el CIS ja situava ERC amb un 2% en intenció de vot, però CiU pujava fins al 3,6%. D'aquesta manera, el coixí dels nacionalistes respecte dels republicans s'ha reduït progressivament des de les 16 dècimes a només 4 en tan sols 10 mesos.

ERC guanya en intenció directa de vot

De fet, en intenció directa de vot –la resposta espontània, sense passar per la cuina del CIS–, ERC gairebé duplica CiU, amb un 2% i un 1,1% respectivament.

Pel que fa al PNB, probable soci de CiU a les europees, cau de l'1,4% a l'1,2% respecte al mes de juliol. Quant a Amaiur i BNG, segurament socis de coalició d'ERC, respectivament baixa de l'1,4% a l'1,2% i puja del 0,7% a l'1,1%. Així, si a les europees es mantingués la mateixa intenció de vot que per a unes estatals, ara per ara la coalició que liderarien els republicans superaria amb un 4,8% dels vots la de CiU, que n'obtindria un 4,1%.

IU, UPyD i Compromís cauen

Al seu torn, el PP superaria el PSOE en unes eleccions estatals, IU se situaria com a tercera força –baixaria de l'11,5% dels vots a l'11,3% des del juliol–, UPyD tindria un cert desgast –cauria del 8,8% dels vots al 7,7%– i Compromís també punxaria –assoliria només el 0,5% dels vots, quan al juliol n'hauria obtingut el 0,9%–.

stats