Política 04/08/2014

Podem es convertiria en tercera força a les generals, segons el CIS

La formació liderada per Pablo Iglesias irromp al baròmetre restant fins a cinc punts al PSOE i més de dos a IU. PP i socialistes sumen poc més del 50% dels vots

Mariona Ferrer I Fornells
2 min

MadridVan ser la gran sorpresa de les eleccions europees del maig, i, si els ciutadans els segueixen donant el mateix suport que indica el baròmetre del CIS del juliol, també ho seran en les generals de l'any que ve. D'acord amb l'enquesta, resultat de gairebé 2.500 entrevistes fetes entre l'1 i el 9 de juliol, Podem es convertiria en la tercera força a Espanya si ara es votés. La formació liderada per Pablo Iglesias irromp al baròmetre amb un 15,3% d'intenció de vot, restant fins a cinc punts al PSOE i més de dos a Esquerra Unida (IU).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PP, primera força a l'Estat, perd gairebé dos punts respecte al baròmetre de l'abril, però gràcies a la irrupció de Podem es distancia a 8,8 punts percentuals dels socialistes. De totes maneres, els dos partits majoritaris a Espanya passen a sumar poc més del 50% dels vots.

Podem desbanca IU, que frena el seu ascens de les últimes enquestes i es queda amb un 8,2%. Pel que fa a les formacions catalanes, CiU es manté estable, mentre que Esquerra passa del 2,5% del baròmetre de l'abril a un 3,3%. L'aposta espanyola de Ciutadans els donaria ara mateix un 0,9% dels vots.

Menys confiança amb Rajoy

El baròmetre també indica que un 61,4% dels espanyols no té "cap confiança" en el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, un percentatge que augmenta respecte a l'abril, quan era del 59,7%, malgrat el discurs de recuperació econòmica i la petita millora en l'atur. El llavors líder del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba –recordem que l'enquesta es va fer a principis de juliol–, obtenia un 53,7%.

Pel que fa a la gestió del govern central, el 67% creu que és "dolenta o molt dolenta", i la de l'oposició s'enfila fins al 70,4%.

El baròmetre no té en compte ni el relleu en la direcció del PSOE ni tampoc la confessió de l'expresident Jordi Pujol.

stats