Política 03/11/2014

L'auge de Podem retarda la publicació del CIS

El baròmetre acostuma a publicar-se just començar el novembre, però els especialistes assenyalen que necessiten més temps per cuinar les dades

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Pablo Iglesias dissenya un partit basat en l’hiperlideratge.

MadridEl Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publica quatre baròmetres l'any sobre intenció de vot de cara a unes generals. L'última enquesta es va fer el passat octubre i acostuma a difondre's just a principis de novembre. Tothom esperava amb candeletes la difusió del baròmetre aquest dilluns després que fonts del PP fessin saltar totes les alarmes anticipant un auge de Podem -que podria col·locar-se com a primera força en intenció de vot-, però a finals de la setmana passada els especialistes ja van avançar que necessitaven més temps per cuinar les dades després de trobar-se davant d'un escenari totalment diferent: un partit totalment nou es podria col·locar al capdavant de l'enquesta, polvoritzant tots els registres de memòria de vot.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts del CIS han assenyalat a l'ARA, però, que no s'està ajornant la publicació del baròmetre perquè no hi havia cap data fixada. El centre assenyala que necessiten "depurar les dades" però que es tracta d'un procés "ordinari", "ni més fàcil ni més complicat". Es preveu que l'enquesta es publiqui el pròxim dimecres, si bé el CIS no confirma encara la data.

L'última enquesta del CIS, la primera després de la irrupció de Podem en les europees del maig amb cinc eurodiputats, va constatar que la formació liderada per Pablo Iglesias devorava l'esquerra tradicional. Ara el baròmetre, dut a terme durant l'escàndol de les targetes B de Caja Madrid i Bankia i els problemes de gestió per la crisi de l'Ebola, constataria la caiguda en picat del PP.

Segons el sondeig de Metroscopia per a 'El País' publicat diumenge, Podem es convertiria en primera força a les generals en intenció de vot, seguit pel PSOE i el PP com a tercera força si se celebressin eleccions generals ara mateix.

stats