Política 19/07/2012

CiU certifica el cop de porta a Rajoy

El grup de Duran i Lleida vota en contra de les retallades i s'absté en el mecanisme per finançar el deute autonòmic

Joan Rusiñol
2 min
Duran i Lleida conversa amb Cristóbal Montoro al Congrés / EFE

MadridEl PP ha convalidat aquest dijous el decret de retallades (que va aprovar el consell de ministres divendres passat) i el nou mecanisme per assegurar finançament a les comunitats autònomes. I ho ha fet amb l'oposició de CiU en el primer cas i amb la seva abstenció en el segon.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu econòmic de la federació al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre, ha defensat el 'no' de la federació nacionalista a l'últim paquet de mesures d'austeritat, que inclou la pujada de l'IVA. Ha retret al ministre d'Hisenda la falta de diàleg amb els altres grups i "l'excés de prepotència i supèrbia amb les comunitats autònomes que, com Catalunya, s'han posat al front de la manifestació per implantar mesures d'austeritat".

En el cas del que en un principi es va anomenar hispanobons (ara reconvertit en una espècie d'ICO autonòmic), el diputat ha justificat l'abstenció amb un discurs crític cap al govern espanyol. Ha recordat que les comunitats autònomes "són Estat" i ha denunciat que el PP carregui a les autonomies "totes les culpes" dels problemes econòmics de l'estat espanyol. A més, ha recordat que les comunitats no disposen d'una eina com el Tresor i que, per això, s'han d'acollir, els agradi o no, als nous mecanismes per finançar-se, com l'ICO autonòmic.

"Una actitud reticent"

Després del debat, el portaveu de CiU a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, ha admès que la formació té una "actitud reticent" cap al govern del PP i que hi ha una "inflexió" en les relacions amb els populars.

Sánchez Llibre ha desgranat el perquè d'aquest distanciament, sobretot en el decret de les retallades. Ha criticat que Madrid es negui a flexibilitzar aquest any l'objectiu de dèficit autonòmic aprofitant el punt extra de marge que Brussel·les ha concedit a Espanya. També ha lamentat la negativa del govern espanyol a compartir de forma immediata l'alça de l'IVA i no pas a través del fons de suficiència. "Si Catalunya va bé, probablement Espanya anirà millor", ha dit.

En la seva intervenció, ha assegurat que l'augment impositiu crearà una "economia de guerra" que enfonsarà el consum i ha citat els perjudicis que suposarà per a sectors com la cultura, les flors ornamentals o les perruqueries. L'altra gran crítica de fons és la "recentralització" normativa del model de petit i mitjà comerç de Catalunya.

stats