Política 12/04/2012

El Congrés aprova la llei d'estabilitat de Rajoy amb el 'sí' de CiU i el 'no' del PSOE

La federació hi vota a favor després que el PP flexibilitzés la reducció del deute autonòmic. El PNB s'absté. El PSC acusa CiU de ser "talibans del dèficit zero"

Joan Faus
2 min
El ple al Congrés, el dijous 12 d'abril / EFE

MadridEl Congrés de Diputats ha aprovat avui la llei d'estabilitat pressupostària amb els vots a favor del PP, CiU i UPyD, l'abstenció del PNB i el rebuig del PSOE i les altres formacions d'esquerra. Ha rebut 192 vots a favor, 116 en contra i 4 abstencions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diputat de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Sánchez Llibre, ha explicat abans de la votació que la federació nacionalista hi dóna suport després que el PP accedís a flexibilitzar el període de reducció del deute de les comunitats autònomes sempre que compleixin els objectius de reducció del dèficit públic.

Sánchez Llibre s'ha mostrat “satisfet”, en declaracions als periodistes, per l'acord assolit entre CiU i el PP que s'ha produït després de les negociacions durant el dia d'ahir entre el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida.

El diputat ha explicat que han arribat a un pacte després que el PP hagi flexibilitzat el calendari de reducció del deute públic de les comunitats autònomes. L'avantprojecte de llei establia que les comunitats havien d'assolir un deute del 13% sobre el PIB l'any 2020 (tot l'Estat un 60%), però ara –seguint les recomanacions de la UE– tindran 20 anys, fins al 2032, per arribar al 13% sempre que compleixin els objectius anuals de dèficit autonòmic, que aquest 2012 és de l'1,5% i el 2020 del 0%. La llei permet sancionar i fins i tot intervenir les comunitats que no facin els deures en la reducció del dèficit.

Sánchez Llibre ha destacat que les comunitats autònomes en aquesta situació podran destinar part dels recursos que servirien per reduir el deute a la “inversió, a potenciar el creixement econòmic i a generar ocupació”. El diputat ha volgut agrair la “sensibilitat” del PP en un “tema que ens preocupava moltíssim”.

El PSOE ha votat en contra perquè considera que la llei vulnera el pacte de reforma de la Constitució de l'estiu passat. El pacte fixava el dèficit de totes les administracions en el 0,4% el 2020, mentre que la llei el situa en el 0%. "No ha estat possible arribar a un acord. El 0,4% és necessàri perquè els cicles de l'economia es compensin", ha assegurat la portaveu dels socialistes al Congrés, Soraya Rodríguez.

El diputat del PSC Francesc Vallès s'ha mostrat molt crític amb el vot positiu de CiU. "Una cosa és que en moments de dificultat s’hagin de fer esforços i ajustos, i una altra de molt diferent és ser talibans del dèficit zero", ha dit Vallès en declaracions als periodistes. "Aquest fonamentalisme que ha demostrat avui CiU gratuïtament, posant-se al costat del PP, provocarà un patiment innecessari als ciutadans que ja ho estan passant prou malament", ha afegit.

stats