Crònica
Política 13/12/2015

Albert Rivera es consagra com un nou heroi de Madrid

Ciutadans protagonitza un míting multitudinari que es converteix en un acte de culte al seu líder, que reclama "no quedar-se a les portes de l'èxit"

Ferran Casas
3 min
Albert Rivera a la plaça de toros coberta de Vistalegre al districte de Carabanchel de Madrid / EFE

MadridFins ara els herois més coneguts a Madrid eren els dels dos de maig que el 1808 van plantar cara a les tropes napoleòniques. Ara, si s'ha de jutjar pel que s'ha vist i sentit aquest diumenge al matí a la plaça de braus de Vistalegre al popular districte de Carabanchel, situat al sud de la capital, n'hi haurà d'altres. En primer lloc els assistents al míting de Ciutadans, el més gran de la història de la formació, que ha omplert bona part de l'aforament del recinte amb 10.000 persones. El carrer del General Ricardos era ple d'autobusos, a banda i banda, arribats bàsicament de Catalunya i el País Valencià. Els de l'Hospitalet de Llobregat, per exemple, amb esmorzar inclòs, havien sortit dissabte a la nit i arribaran a casa aquest diumenge al vespre. El consol, més que no pas el repetitiu discurs de Rivera, ha estat "poder dir que hi éreu", segons els han recordat els oradors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els altres herois són els dos policies espanyols morts en l'atac a l'ambaixada espanyola a Kabul, definits com a tals per Rivera. Però el principal heroi és ell mateix, el primer català que està en condicions de ser president d'Espanya segons ha explicat als assistents Inés Arrimadas, la cap de l'oposició al Parlament, i els ha confirmat ell mateix. Les enquestes no acaben de confirmar aquesta possibilitat i mantenen el PP al capdavant, però C's és on cap dels seus dirigents hauria somiat fa quatre anys, i fan volar coloms. "Impossible és només una opinió", ha dit Rivera repetint una frase que s'atribueix l'escriptor Paulo Coelho.

Arrimadas, la principal 'telonera' del míting, rebuda amb crits de "Catalunya és Espanya!" i que s'ha erigit en la responsable de la situació de "debilitament i divisió" de l'independentisme després que ella els impedís "guanyar", no ha escatimat elogis al seu cap de files. "L'independentisme diu que Espanya no ens estima, i resulta que estem més a prop que un català sigui president que no pas que Espanya es trenqui", ha proclamat abans d'avisar que "les grans pàgines de la història han tingut grans líders". "He estat amb Rivera escó amb escó en un lloc complicat com és el Parlament; si per a alguna cosa està preparat és per ser president. Es prepara intervencions magistrals en dos minuts i és capaç de deixar Àrtur [així, amb accent] Mas assegut a l’escó sense saber què dir", ha indicat.

Però el seu heroi no només ho és a força de sumar virtuts, sinó també per la seva condició de víctima: "Ha rebut amenaces de mort, ha rebut 'escraches' i ha estat sol davant debats molt agressius. És molt valent i ho ha aguantat tot. És un líder", ha proclamat als quatre vents. Per sort, finalment, ha aclarit que no estava pas dient "que sigui perfecte" però sí que és "el millor" per al canvi que convé a Espanya.

Amb aquesta presentació Rivera no ho ha tingut gaire complicat per posar-se el públic, "gent a la qual li llueixen els ulls quan senten a parlar del futur d'Espanya", a la butxaca. La recepta de l''heroi' taronja és simple: encomanar il·lusió, actuar com la gent normal i fer prevaldre el sentit comú per damunt de les ideologies. Sense gaires concrecions més, que això ja arribarà. Crítiques, les justes. Més a Podem, "que s'emmiralla en els pitjors països, com Veneçuela o Grècia", que no pas al PP o al PSOE. A aquests últims els ha promès, això sí, "recollir els electors que els quedin". I és que "els votants d’altres partits no són els meus enemics, jo no faig bàndols ni política porqueria", deia mentre el públic cridava el “'Yo soy español, español, español…'” i "'Este partido lo vamos a ganar'". Els assistents tenien ganes de fer ambient de partit de futbol, però Rivera preferia fer cites, ja tòpiques en ell, de Gandhi, Kennedy i Victor Hugo. L'essència del seu programa? "No mirar a dreta o esquerra, sinó endavant. Madrid serà taronja i la llibertat i la unitat la tornarem a posar de moda nosaltres, gent normal que fa coses extraordinàries".

Catalunya ha donat fama a Albert Rivera "per no voler escollir entre la meva terra i el meu país", ha dit, i s'ha guanyat un perfil dur per dir que no negociarà "res" perquè Espanya "ni es toca ni es trenca sinó que s'arregla" i que això ho farà "el primer català president de la democràcia moderna". Una democràcia moderna que passa per arraconar "els vells que no volen canviar" i Podem, "que no vol acord ni consensos". Cal canvi, "gent que doni la cara", i triar "entre la por i la il·lusió". Rivera ha dit que ara no toca que el seu projecte es quedi "a les portes de l'èxit". S'ha sentit l'heroi de Vistalegre.

stats