Política 06/05/2015

Colau destaca els "objectius" compartits amb Podem i esquiva valorar el gir moderat del partit

Subratlla que el dret a decidir està en l'ADN de Barcelona en Comú

Joan Rusiñol
2 min
Ada Colau i la candidata d'Ahora Madrid, Manuela Carmena. EFE

MadridLa candidata de Barcelona en Comú a l'alcaldia de Barcelona, Ada Colau, ha evitat polemitzar amb la cúpula de Podem -partit que s'integra a la seva candidatura- després que la formació de Pablo Iglesias presentés aquest dimarts un programa autonòmic pel dia 24 en què consolida un evident gir cap al centre respecte de les propostes a les eleccions europees. En una roda de premsa a Madrid Colau -que ha confessat que no ha tingut temps per llegir-se el document- ha destacat que, més enllà de les "eines", comparteix "objectiu" amb la formació en temes polèmics com la renda bàsica universal i l'auditoria al deute.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No s'ha de confondre la finalitat amb els mitjans", ha dit en una trobada amb altres caps de llista de formacions germanes a la seva, com la de Terrassa i Madrid. Ha recordat que, entre les propostes de Barcelona en Comú per impulsar un pla de xoc contra "la situació d'emergència social" a la ciutat, hi figura una renda complementària que ajudi a arribar als 600 euros al mes a qui té menys ingressos o directament no en té. L'objectiu, ha dit, assegurar la "subsistència" de tothom i combatre les desigualtats que, recorda, també acaben sent una amenaça per a l'economia.

Tot i que Podem ha rebaixat el to de les propostes que els van fer ser la gran sorpresa de la nit electoral als comicis europeus del 2014, Colau creu que Iglesias -que farà campanya amb ella a Barcelona- manté el compromís a auditar el deute per si hi ha una "part il·legítima a renegociar".

Mirant el 1931: el principi d'una "revolució democràtica"

Colau ha justificat que en el programa autonòmic de Podem no hi hagi cap referència al dret a decidir perquè afecta a "comunitats autònomes no nacionals". "Podria ser una explicació", ha dit, responent a preguntes dels periodistes. No obstant, ha deixat clar que la seva candidatura -on també hi ha ICV-EUiA- sí que hi aposta clarament perquè en el seu ADN hi ha el "principi democràtic irrenunciable" a decidir la relació de Catalunya amb Espanya i, en definitiva, de tots els debats ciutadans.

Colau espera que aquestes municipals del dia 24 siguin "la porta de llança d'una revolució democràtica que vagi molt més enllà" com ja ha passat "històricament", ha recordat, en referència a l'abril de 1931. La finalitat ha de ser "obrir es portes de les institucions i democratitzar-les".

La candidata d'Ahora Madrid, Manuela Carmena, ha afegit que el "contagi sempre és positiu i dinàmic", deixant la porta a oberta a una col·laboració d'aquestes candidatures més enllà del dia 24.

En aquest primer esgraó no han coordinat programes però admeten que les similituds han aparegut per si soles perquè totes tenen unes arrels semblants i són fruit del debat ciutadà. Colau ha explicat que, a grans trets, comparteixen tres blocs prioritaris: reorientar el model productiu per crear ocupació i lluitar contra la precarietat; fer front als problemes socials a partir dels "drets" i no pas de la "caritat", i lluitar contra la corrupció, els privilegis i fer una política de transparència.

stats