Política 07/01/2016

"Volem acord, estem emprenyats": concentració per reclamar un pacte entre JxSí i la CUP

L'ANC ha convocat diverses mobilitzacions arreu del territori, mentre que partidaris del "Mas, deixa pas" s'han trobat a la plaça Sant Jaume i davant d'altres ajuntaments

Auri Garcia Morera
3 min
La concentració a la plaça de la Catedral de Barcelona per exigir un acord entre Junts pel Sí i la CUP, durant la lectura del manifest / CRISTINA CALDERER

BarcelonaMobilització per reclamar l'acord entre Junts pel Sí i la CUP. Uns dos milers de persones s'han concentrat aquest dijous a la plaça de la Catedral de Barcelona per exigir un pacte que inclogui investir un president i formar Govern abans d'esgotar el termini. L'objectiu, evitar unes eleccions al març.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Volem acord, estem emprenyats", "Exigim acord, exigim govern", "Exigim acord ja", "1.966.508 vots, exigim govern" són alguns dels lemes que es podien veure en les pancartes i que es cridaven a la plaça.

La gent s'ha anat reunint a la plaça abans de dos quarts de vuit, i quan ha arribat l'hora han aparegut les grans lletres que formen la paraula "independència" que es veuen en les manifestacions sobiranistes dels darrers anys, i Assumpta Vilajosana, portaveu territorial de l'ANC, ha llegit un breu manifest.

El to del text era extremadament prudent, sense intenció de pressionar una banda o altra. "Valorem l'esforç de tots i demanem que arribin a un acord els 72 diputats, encara hi som a temps", deia el manifest. L'acte s'ha tancat amb el cant dels 'Segadors'.

L'ANC també ha convocat concentracions a altres punts del territori com Reus o Girona.

Aquest ha estat el darrer intent de l'ANC per exigir un acord, a banda d'una cimera 'in extremis' per reconduir la situació. Ara per ara el pacte sembla inviable i Catalunya està abocada a unes noves eleccions al març. Diumenge s'acaba el termini per investir un president de la Generalitat –fa dos mesos de la primera votació al Parlament– i les posicions segueixen enrocades: Junts pel Sí manté Artur Mas com a candidat i la CUP es nega a cedir dos vots a la coalició de CDC i ERC per iniciar la legislatura si el líder convergent és el seu presidenciable.

Les accions de l'ANC per reclamar l'acord són el resultat de la decisió que es van prendre al secretariat nacional de dilluns de pressionar als partits independentistes fins a esgotar el termini. Això va implicar ajornar el debat sobre una eventual candidatura unitària al març, malgrat que el mateix diumenge el president de l'entitat, Jordi Sànchez, va anticipar-se a parlar de "fórmules d'unitat" per a unes eleccions anticipades al març. De fet, hi ha un sector de l'entitat que aposta obertament per bastir una candidatura unitària, tal com ja va avançar l'ARA, mentre altres creuen que no és l'aposta estratègica que cal ara.

Concentracions alternatives

A través de Twitter també ha circulat una convocatòria alternativa a la de l'ANC –tot i que amb un grafisme semblant– que crida a concentrar-se davant els ajuntaments a la mateixa hora amb un missatge dirigit directament a Artur Mas perquè faci un pas al costat. No hi dóna suport oficialment cap formació ni organització.

A Barcelona, un centenar de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume. Entre els manifestants, que han desplegat una pancarta petita amb el lema "independència per canviar-ho tot", hi havia la cap de files del grup municipal de la CUP Barcelona, María José Lecha, i la regidora Maria Rovira.

"Mas, deixa pas", els uns; "Independència", els altres

Prop de les vuit de la tarda, una vintena dels manifestants que eren a la plaça Sant Jaume s'han dirigit a la plaça de la Catedral per trobar-se amb la concentració convocada per l'ANC. El grup hi ha arribat amb un cartell amb un lema de la CUP i un altre amb un logotip de les JERC, i cridant "Mas, deixa pas".

Les persones concentrades a la plaça de la Catedral han contrarestat el "Mas, deixa pas" cridant simplement "independència". Més enllà de la confrontació de consignes, en què cadascun dels dos grups intentava fer-se sentir amb més força que l'altre, no hi ha hagut cap enfrontament entre uns i altres.

Quan molts dels concentrats ja abandonaven la plaça de la Catedral s'han format diverses tertúlies entre els partidaris que Mas faci un pas enrere i els detractors d'aquesta opció. Mentre uns defensaven la proposta de Súmate com "el desllorigador" del bloqueig, els altres recordaven que "Convergència sempre hi serà" i destacaven l'aportació que Mas ha fet fins ara en el procés.

stats