EUSKADI BUSCA LA PAU
Política 17/10/2011

Mayor Oreja: "ETA no desapareixerà fins que aconsegueixi l'autodeterminació i el dret a decidir"

L'eurodiputat del PP, membre de l'ala dura del partit, assegura a Telemadrid que el PSOE "no podrà rendibilitzar" electoralment un eventual comunicat de fi de la violència. Creu que la trobada d'avui és "una fase més" un suposat procés negociador.

Joan Rusiñol
2 min

MadridL'eurodiputat del PP i exministre de l'Interior Jaime Mayor Oreja ha pronosticat avui que "ETA no desapareixerà fins que que aconsegueixi l'autodeterminació i el dret a decidir". Molt crític amb la conferència de pau de Donostia, ha subratllat que, a parer seu, aquest acte "no culmina res" sinó que "obre una nova etapa" de reivindicació nacionalista impulsada per l'esquerra abertzale i el PNB. Ell dóna per fet que hi haurà un comunicat d'ETA per afavorir "l'aparença de final" però que no serà la dissolució perquè, abans, ha de complir els seus objectius polítics:"ETA no és només un grup terrorista. Va néixer amb un projecte per trencar Espanya perquè van veure que el PNB no ho faria mai".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A parer de Mayor Oreja, el president José Luis Rodríguez Zapatero avala la conferència de pau perquè "ETA i el govern espanyol són els protagonistes" d'aquesta reunió. El dirigent popular, membre de l'ala dura de la dreta espanyola, considera que la conferència –que té l'aval de personalitats internacionals– és "una peça necessària, una fase més" d'un suposat procés negociador per assolir la pau.

Segons la tesi de Mayor Oreja, passos com el d'avui estaven pensats per "ajudar el PSOE a guanyar les eleccions" del 20 de novembre però el context és tan advers per als socialistes que "no podran rendibilitzar-ho". Per tant, per l'exministre de l'Interior l'únic vencedor d'una successió "ininterrompuda de mentides" és ETA. Ha acusat Zapatetro de "trencar el constitucionalisme" a Euskadi, que "ja no existeix", i ha enmarcat el fet d'avui en una dinàmica política en clau interna de lluita entre el món abertzale i el PNB per l'hegemonia del nacionalisme basc. Oreja pronostica que Amaiur podria tenir grup propi al Congrés i el PNB no.

stats