Política 13/12/2011

Posada, elegit president del Congrés amb els vots de PP i CiU

El PSOE s'ha abstingut, a la votació

Joan Rusiñol
2 min
Jesús Posada, nou president del Congrés dels diputats

MadridJesús Posada (Sòria, 1945) ha estat elegit aquest matí president del Congrés per a la desena legislatura, amb 202 vots a favor. L'han votat PP i CiU. Els 111 diputats del PSOE han votat en blanc.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A canvi del suport, els nacionalistes catalans han obtingut un lloc a la mesa de la cambra baixa i un altre a la cambra alta. A més, tornaran a presidir dues comissions parlamentàries.

Els 186 diputats populars havien ratificat a primera hora del matí el seu nomenament, proposat ahir a la junta directiva del PP per Mariano Rajoy. El president de la mesa d'edat de la constitució de la cambra baixa, Manuel Albendea, del PP, ha negat la petició d'Esquerra Unida, que reclamava que es llegís l'acord pel qual s'excloïa de la mesa la seva formació.

Posada, que substitueix al càrrec el socialista José Bono, ha estat president de Castella i Lleó i ministre d'Agricultura i Administracions Públiques amb José María Aznar. És un home de la màxima confiança de Mariano Rajoy i té un perfil pactista. De fet, ahir a la tarda no va dubtar a l'hora de saludar i conversar amb els diputats d'Amaiur, a qui bona part de la dreta espanyola no volien donar grup parlamentari propi, tot i tenir 7 diputats a Madrid.

El Congrés també ha elegit els vicepresidents, sense sorpreses: Celia Villalobos (PP), Javier Barrero (PSOE), Dolors Montserrat (PP) i Jordi Jané (CiU).

A la sessió de constitució del Congrés hi assisteix el president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, que ja no és diputat. Bono segueix la sessió des d'un discret segon pla. Entre les novetats, ja s'ha pogut veure Alfredo Pérez Rubalcaba al primer escó de la bancada socialista i Alfonso Alonso, nou portaveu parlamentari del PP, al costat de Rajoy. Soraya Sáenz de Santamaría s'asseu a la fila del darrere. Molt a prop, l'alcalde de Madrid, Alberto Ruiz Gallardón, que ara és diputat.

stats