Política 15/06/2012

El govern espanyol, sobre el rescat: "No es poden treure conclusions precipitades"

Diu que l'FMI "avala la solvència" de la majoria d'entitats financeres espanyoles

Agències / Joan Rusiñol
2 min

Madrid @page { margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha dit aquest divendres que és aviat per aventurar si el rescat europeu a la banca espanyola funciona o no funciona, i ha assenyalat que no convé treure conclusions precipitades sobre mesures que encara no s'han posat en marxa .

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al final del Consell de Ministres, la vicepresidenta espanyola s'ha referit a la línia de crèdit de fins a 100.000 milions d'euros concedida per la Unió Europea a Espanya per sanejar el sector financer, qüestionada per l'agència de mesurament de riscos Moody's.

L'agència rebaixava en tres graons la nota que atorga al deute sobirà d'Espanya i la situava en perspectiva negativa en considerar que l'ajuda europea a la banca "augmentarà" la càrrega del deute, el seu "limitat" accés als mercats financers i la "continuada debilitat" de l'economia espanyola.

Sáenz de Santamaría ha assegurat que Espanya ha de seguir el camí de reformes estructurals empresa, l'única manera de que recuperi la confiança, en uns moments d'incertesa sobre l'evolució política d'alguns estats.

Sobre la línia de crèdit concedida a la banca espanyola, ha recordat que es tracta d'assistir financerament als bancs que ho necessitin, però sense condicionalitat econòmica.És a dir, ha aclarit, hi haurà condicions des del punt de vista financer i bancari, però no hi haurà condicions d'ordre econòmic, una prova que Europa valora les reformes estructurals que porta i ha dut a terme Espanya.

Missatge de tranquil·litat

Sáenz de Santamaría, ha ofert aquest divendres un missatge de "tranquil·litat i confiança" en un moment especialment delicat per a l'economia espanyola. A la compareixença posterior al consell de ministres, la número 2 del govern espanyol ha recordat que l'últim informe del Fons Monetari Internacional "avala la solvència de la majoria" d'entitats financeres espanyoles.

"Ara toca sanejar i aprovisionar convenientment les nostres entitats", ha dit Sáenz de Santamaría a poques hores de les eleccions de Grècia, diumenge que ve, que es preveuen determinants per calmar o desfermar el nerviosisme i la pressió dels mercats. Per això, ha reclamat, de nou, "esforços" per consolidar l'euro, amb més unió bancària –que millori la supervisió– i més integració fiscal. En el cas espanyol, ha dit que Mariano Rajoy seguirà en la consolidació fiscal per reduir el dèficit i les reformes.

En aquest full de ruta reformista hi ha emmarcat l'autorització, aquest divendres, de l'endeutament de 14 comunitats autònomes –entre les quals hi ha Catalunya– per pagar als proveïdors. El pla de pagament s'eleva a més de 17.000 milions d'euros.

stats