Política 30/03/2011

Zapatero avisa les autonomies que el sostre de despesa estatal les condicionarà

El president espanyol diu que si l'Estat té tant deute és perquè paga serveis que donen les autonomies

Joan Rusiñol
2 min

Madrid p { margin-bottom: 0.21cm; } El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha fet balanç al Congrés del Consell Europeu celebrat a Brussel·les els dies 24 i 25 de març en què va avançar que, d'acord amb el Pacte de l'Euro, Espanya reforçaria l'estabilitat pressupostària per a l'administració de l'Estat. La norma per fixar un sostre de despesa, lligat al creixement del PIB nominal, afectarà també els ajuntaments i condicionarà les autonomies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i que per a les comunitats autònomes no serà obligatori, per respectar el principi de l'autonomia financera, ha avisat que "en qualsevol cas el Consell de Política Fiscal i Financera (que reuneix l'Estat i les autonomies) tindrà en compte la nova regla fiscal en les decisions que adopti". La reforma es presentarà com a màxim després de l'estiu. Segons Zapatero, en els tres mesos següents a l'aprovació de la reforma de la governança econòmica a la Unió Europea, prevista pel juny del 2011.

A les acusacions dels grups nacionalistes, que creuen que el president espanyol només posa l'accent en el deute de les autonomies, Zapatero ha respost amb aquest argument:"És veritat que el 76% del deute és de l'Estat, però gran part del que assumeix és per finançar responsabilitats i deures de les comunitats autònomes i dels ajuntaments".

El cap de l'executiu espanyol ha fet un balanç moderadament optimista de l'evolució de l'economia espanyola. Assegura que els "últims índexs mostren que la recuperació se sosté, tot i que a un ritme insuficient per crear llocs de feina". Això, ha dit, serà "lent".

Per Zapatero, totes les reformes dels “últims quinze mesos expliquen la confiança creixent, dins i fora d'Espanya, en la nostra economia i les seves perspectives de futur”. El president espanyol ha citat temes com la reforma laboral, la de pensions i la reducció de dèficit. En aquest sentit, ha assegurat que el full de ruta reformista –que s'ha compromès a seguir aplicant– ha permès que la crisi política i econòmica de Portugal no acabés arrossegant Espanya.

Entre les noves mesures que caldrà prendre, ha avançat que el proper divendres el Consell de Ministres donarà llum verda a una Comissió Assessora de la Competitivitat, que vagi avaluant aquest concepte.

El president de l'executiu ha agraït el suport a les mesures que ha pres a Convergència i Unió, el PNB, Coalició Canària i la Unió del Poble Navarrès. No ha dit res del PP, que no ha avalat la majoria de les mesures.

stats