Política 19/09/2014

Madrid adverteix Catalunya que no hi haurà cap contrapartida política al 9-N

El govern espanyol descarta negociar més autogovern després del 9-N pel nivell competencial de Catalunya.

Joan Rusiñol
1 min
La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría / EFE

MadridA poques hores de l'aprovació de la llei de consultes del Parlament, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha fet una crida al president de la Generalitat, Artur Mas, perquè faci una "reflexió" per "respectar les regles democràtiques, que a Espanya són les que són". D'aquesta manera, la número 2 de l'executiu espanyol marcava distàncies amb el referèndum escocès que, segons ha dit, respon exclusivament a la legalitat britànica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sáenz de Santamaría també ha deixat clar als partits sobiranistes que no esperin cap contrapartida política per apaivagar el debat obert al voltant del 9-N. Segons ha dit, no es pot esperar res a canvi "d'incomplir la llei". Ha evidenciat que Madrid no seguirà els passos del primer ministre David Cameron per eixamplar ara l'autogovern escocès. Segons ha dit el "marge d'actuació" de l'estat espanyol és molt menor ja que, a parer seu, el nivell competencial de Catalunya ja és molt elevat. D'aquesta manera, esquivava la possibilitat de negociar un nou encaix -una tercera via- després del novembre.

No obligar els "funcionaris" a triar

Els esforços de la vicepresidenta han estat centrats a exigir a la Generalitat que no s'aparti de la legalitat espanyola vigent. Demana als partits catalans que "no generin fractures" que obliguen "ciutadans, funcionaris" a haver de posicionar-se. "Crido a la reflexió per unir i no dividir", ha afirmat.

stats