Política 19/03/2012

El bicentenari de la Pepa es converteix en una exaltació del rei Joan Carles i la "unitat de la "nació espanyola"

Els monarques i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, presideixen a Cadis la commemoració dels 200 anys de la Constitució del 1812

Joan Rusiñol
2 min

MadridLa commemoració del bicentenari de la Constitució liberal del 1812, coneguda popularment com la Pepa, ha servit perquè les màximes autoritats espanyoles hagin exaltat en públic la figura del rei Joan Carles i cridat repetides vegades a la "unitat de la nació espanyola". Els assistents a l'acte de l'oratori de Sant Felip Neri de Cadis, on es va redactar la carta magna que va obrir el constitucionalisme espanyol, han aplaudit amb una llarga ovació el discurs que ha pronunciat el cap d'Estat. Actualment, la Corona és al centre del focus mediàtic pel cas de presumpta corrupció del gendre del rei, Iñaki Urdangarin.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la seva intervenció, el rei ha reivindicat que se "segueixi avançant amb la inspiració" d'aquells diputats en favor de "la unitat, la llibertat i el benestar de tots els espanyols". "Els espanyols sabem que hi ha bones i plenes raons per confiar en nosaltres mateixos", ha assegurat.

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha dit que aquells parlamentaris "no van inventar la nació, però la van reinventar en el sentit modern". Ha reivindicat el "patriotisme" i la idea que tots els ciutadans de l'Estat, segons ell, "formem part d'un projecte comú i divers". Ha assegurat que "no s'ha de tenir por de les reformes" i ha subratllat el caràcter liberal d'aquell text constituent: "Sense llibertat no hi ha pàtria", ha dit, citant Flórez Estrada.

El president del Senat, el també popular Pío García-Escudero, ha subratllat la "unitat de la nació, tan rica en diversitat", i ha elogiat la Corona espanyola com a "símbol de la unitat i la permanència" de l'Estat espanyol. Jesús Posada, president del Congrés, també ha valorat el paper "admirable" del rei Joan Carles "com a referent i identificació més enllà de les diferències polítiques i ideològiques". També ha aprofitat el discurs per demanar que es "reafirmi" el compromís amb la Constitució actual, la del 1978.

stats