Política 20/01/2011

Pascual Sala, defensor de l'Estatut, nou president del TC

El magistrat progressista s'ha imposat a l'altre gran favorit, Manuel Aragón, contrari al concepte 'nació' referit a Catalunya

Joan Rusiñol
1 min

MadridPascual Sala (València, 1935), expresident del Tribunal Suprem i un dels magistrats més progressistes del Constitucional, és el nou president de la institució. Substitueix María Emilia Casas, que ha plegat perquè el Senat ja ha renovat el terç del qual ella formava part.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sala ha estat un dels col·laborados més pròxims a l'expresidenta i va ser un dels defensors de la constitucionalitat de l'Estatut de Catalunya. Ell va votar en contra de la part de la sentència que afectava el preàmbul de la llei catalana i que reiterava amb molt d'afany que el concepte "nació" no tenia cap validesa jurídica perquè la única nació reconeguda de l'Estat és l'espanyola. De fet, a l'altre gran candidat, Manuel Aragón, considerat també del bloc progressista, li ha passat factura el fet que es posicionés amb els conservadors en la polèmica votació de l'Estatut.

Cal recordar que, un cop s'han canviat els quatre magistrats designats per la cambra alta, ara al TC hi ha una clara majoria progressista. El nou president s'ha elegit en un ple de poc més de 20 minuts, en segona volta. Aquesta tarda es triarà el nou vicepresident, que podria ser Ramón Rodríguez Arribas.

El nou president ho serà fins al 2013. Si abans el PP i el PSOE es posen d'acord per renovar el terç de magistrats que depenen del Congrés, haurà de posar el càrrec a disposició del nou ple i hi podria haver canvis abans d'hora.

Sala va arribar al TC l'any 2004, designat pel poder judicial, amb un bagatge jurídic amb molta trajectòria.

stats